„China a făcut progrese importante în materie de Drepturile Omului. Oamenii din diferite regiuni ale Chinei, inclusiv Xinjiang şi Tibet, trăiesc mai fericiţi şi beneficiază de libertăţi fără precedent", a afirmat consilierul de Stat Yang Jiechi, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologii săi americani, la încheierea celor două zile de întâlniri bilaterale anuale între cele două state.
„Sperăm că Statele Unite îşi vor ameliora propria lor situaţie în materie de drepturile omului pe baza respectului reciproc şi a neintervenţiei în afacerile interne ale fiecăruia", a adăugat oficialul chinez.
Conform ultimului raport anual asupra drepturilor omului al Departamentului de Stat american, condiţiile s-au degradat în regiunile Tibet şi Xinjiang.
Începând cu 2009, peste 110 de tibetani s-au sinucis autoincendiindu-se sau au încercat să o facă, pentru a protesta faţă de tutela Beijingului şi reprimarea religiei şi a culturii lor.
Organizaţiile tibetane cu sediul în străinătate au raportat, la 9 iulie, că poliţia chineză a deschis focul asupra unor tibetani în timp ce celebrau cea de-a 78-a aniversare a lui Dalai Lama.
Xinjiang, marea regiune din nord-vestul Chinei, este afectată în mod repetat de revolte, uigurii turcofoni reclamând discriminarea în favoarea etniei chineze han care domină economia şi instituţiile.
Secretarul de Stat american adjunct William Burns a afirmat la rândul său, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că „scopul acestei discuţii a fost să sublinieze importanţa drepturilor omului în relaţia bilaterală”.
„Noi credem cu tărie că respectarea drepturilor universale şi a libertăţilor fundamentale va acorda Chinei mai multă pace, prosperitate şi, în final, securitate", a explicat Burns.