Antena 3 CNN Externe China condamnă la moarte protestatarii din Xinjiang

China condamnă la moarte protestatarii din Xinjiang

China condamnă la moarte protestatarii din Xinjiang
13 Oct 2009   •   11:16

Un tribunal chinez a decis condamnarea la moarte a şase persoane pentru crime şi alte infracţiuni comise în timpul revoltelor etnice din iulie. Condamnaţii, care au nume ce sugerează că aparţin minorităţii etice uigure, sunt primii care primesc sentinţa, după ce, pe 5 iulie, protestele de stradă au dus la moartea a 200 persoane şi 1600 au fost rănite în Urumqi, capitala provinciei Xinjiang. O a şaptea persoană a fost condamnată la închisoare pe viaţă.

Sentinţele au fost anunţate de televiziunea de stat şi sunt menite a calma mânia majorităţii han, care a cerut răzbunare în capitala provinciei. Cu toate acestea, grupurile uigure din exil au avertizat că pedepsele aspre şi lipsa procedurilor legale au putea inflama şi mai mult spiritele în zonă. Motiv pentru care 14.000 de forţe de securitate au fost desfăşuraţi în oraş, începând cu duminică, potrivit postului naţional de radio chinez.

Deşi nu au existat relatări despre manifestări violente, zona a devenit una divizată de la ostilităţile etnice din iulie.

Printre cei condamanţi se numără Abdukerim Abduwayit, care a fost găsit vinovat de uciderea în bătaie a cinci persoane şi incendierea unei clădiri. Patru alte persoane au fost condamnate pentru omorârea unor trecători, iar un al şaselea a dat foc la un magazin în care e aflau cinci persoane.

Conflictele etince au luat amploare în Xinjiang după ce un număr mare de etnici han se mută în regiunea istoric musulmană uigură pentru a profita de boom-ul economic alimentat de extracţia de petrol şi gaz.

Tensiunile au luat şi mai mare amploare săptămâna trecută când al-Qaida a chemat uigurii să lanseze un război sfânt contra guvernului de la Beijing.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: China condamnare la moarte
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close