Antena 3 CNN Externe China concurează cu SUA pentru influență globală: 3.000 de ofițeri străini vor fi antrenați pentru securitate internațională

China concurează cu SUA pentru influență globală: 3.000 de ofițeri străini vor fi antrenați pentru securitate internațională

ofi?eri de politie - getty
China vrea să devină furnizor internațional de servicii de securitate. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    09 Sep 2024   •   16:22

China a anunţat, luni, că va antrena aproximativ 3.000 de ofiţeri de poliţie străini în următorul an, un semn al dorinţei sale de a fi un furnizor internaţional de servicii de securitate. Destinată să "promoveze pacea şi dezvoltarea durabile" prin cooperarea între ţări, această iniţiativă este, potrivit unor experţi, o modalitate pentru Beijing de a-şi extinde influenţa globală şi de a concura cu cea a Statelor Unite, relatează AFP, citat de Agerpres

Poliţia chineză a instruit 2.700 de poliţişti din străinătate în ultimul an şi intenţionează să instruiască încă 3.000 în următoarele 12 luni, a declarat ministrul Securităţii Publice, Wang Xiaohong, la o conferinţă de securitate în oraşul-port Lianyungang din estul Chinei.

"Vom trimite (de asemenea) consultanţi de poliţie în ţările care au nevoie de ei pentru a efectua instruire cu scopul de a-i ajuta să-şi îmbunătăţească rapid şi eficient capacităţile de aplicare a legii", a adăugat el.

Conferinţa de la Lianyungang, în provincia Jiangsu, a reunit ofiţeri de securitate din 122 de ţări, regiuni sau instituţii precum Malaezia, Myanmar, Pakistan şi organizaţia internaţională de cooperare poliţienească Interpol.


Diverse echipamente de securitate (cătuşe, bastoane, veste antiglonţ) le-au fost propuse potenţialilor cumpărători străini, precum şi cele mai recente inovaţii chineze în materie de vehicule blindate şi software de recunoaştere facială.

Această întâlnire anuală face parte din Iniţiativa de Securitate Globală (GSI) propusă de liderul chinez Xi Jinping în 2022.

Destinată să "promoveze pacea şi dezvoltarea durabile" prin cooperarea între ţări, această iniţiativă este, potrivit unor experţi, o modalitate pentru Beijing de a-şi extinde influenţa globală şi de a concura cu cea a Statelor Unite.

China şi-a intensificat în special cooperarea militară şi economică cu Rusia în ultimii ani, ambele criticând "hegemonia occidentală", în particular ceea ce consideră a fi dominaţia SUA asupra afacerilor mondiale

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close