Antena 3 CNN Externe China și Belarus fac exerciții militare comune la granița cu Polonia, în timp ce la Washington are loc Summitul NATO

China și Belarus fac exerciții militare comune la granița cu Polonia, în timp ce la Washington are loc Summitul NATO

MoD Belarus @MonitorX99800
Trupe chineze în Belarus. Sursă foto: Ministerul belarus al Apărării via X@MonitorX99800
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2024   •   10:09

China şi Belarus au început exerciții militare comune la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia, țară membră NATO, relatează Agerpres, citând agențiile de presă internaționale.

Exercițiile, care au debutat luni, se desfășoară în paralel cu summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.

"Evenimentele care au loc în lume sunt alarmante, situația este instabilă și, prin urmare, vom practica noi forme și metode de îndeplinire a sarcinilor tactice", a declarat generalul-maior Vadim Denisenko, şeful Comandamentului operațiunilor speciale din Belarus.

Manevrele beleruso-chineze, denumite "Falcon Assault", vor dura până pe 19 iulie, pe un amplasament din apropierea orașului Brest, în apropierea frontierei poloneze, a precizat Ministerul belarus al Apărării.

Potrivit acestei instituții, militarii chinezi și belaruși vor simula operațiuni antiteroriste și se vor antrena pentru aterizări nocturne și intervenții într-o zonă populată.

Ministerul belarus a postat pe Telegram fotografii în care se văd trupe chineze debarcând dintr-un avion și descărcând echipamente. Alte imagini prezintă militari care mărșăluiesc pe un teren de antrenament. Nu este clar numărul soldaților care participă la exerciții.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Guvernul de la Tbilisi amenință cu o "reacție dură" dacă inamicul trece granița

Ministerul al Apărării de la Beijing a transmis, luni, un comunicat în care anunță că Belarus a organizat "o mare ceremonie de bun venit" pentru trupele chineze, care au sosit în Belarus pe 6 iulie.

"Instruirea comună urmărește să dezvolte capacitățile de coordonare a trupelor participante şi să aprofundeze cooperarea practică între cele două armate", se spune în document.

Exercițiile belaruso-chineze vin în contextul în care "dimensiunea forțelor NATO la granița cu Belarus crește rapid, ceea ce duce la intensificarea tensiunii în regiune", susțin autoritățile de la Tbilisi.

"Țara noastră ia toate măsurile posibile pentru a preveni escaladarea. Totuși, dacă cineva ne trece granițele, reacția va fi dură", a avertizat Ministerul belarus al Apărării.

Belarus, cel mai fidel aliat al Rusiei în războiul din Ucraina

Belarus, țară condusă de 30 de ani de autocratul Aleksandr Lukașenko, a permis Rusiei să-i folosească teritoriul drept rampă de lansare pentru invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022, dar s-a ferit să participe cu trupe proprii la război.

Țara face parte din Uniunea Rusia - Belarus și găzduiește arme nucleare tactice ruse pe teritoriul său, iar Lukașenko a amenințat că aceste arme vor fi folosite în cazul unui conflict cu Occidentul.

Exercițiile militare belaruso-chineze au început cu o zi înainte de summit-ul NATO de la Washington, în care liderii celor 32 de țări membre discută sprijinul militar și financiar de lungă durată, menit să permită Ucrainei să reziste în războiul declanșat de Rusia.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close