Antena 3 CNN Externe China atacă dolarul şi cere crearea unei monede a economiei globale

China atacă dolarul şi cere crearea unei monede a economiei globale

1 minut de citit Publicat la 12:04 24 Mar 2009 Modificat la 12:04 24 Mar 2009
China atacă dolarul şi cere crearea unei monede a economiei globale
China a atacat dominaţia de 50 de ani a Americii asupra economiei globale şi a propus înlocuirea dolarului ca principală valută mondială cu un nou sistem global, sub supravegherea FMI.
Într-o mutare de încordare a muşchilor văzută că o încercare de exploata marile schimbări provocate de recesiune, Beijingul aprecia că rolul dolarului ar putea fi luat de aşa numitul Special Drawing Right (SDR) al FMI, o ?monedă? creată în 1969.
Propunerea a venit din partea lui Zhou Xiaochuan, guvernatorul Băncii Chinei, publicată pe site-ul băncii centrale. De o manieră neobişnuită, postarea a fost tradusă şi în engleză, subliniind nemulţumirea Chinei legată de supremaţia mondială a dolarului.

Propunerea menită a sublinia încrederea crescândă a Chinei la masa celor mai importante economii mondiale vine cu foar o săptămână înainte de summitul G20 de la Londra.

Zhou argumenta că SDR are potenţialul de a acţiona ca o valută super-suverană, acoperind jurisdicţiile naţionale. El a sugerat că aceasta ar putea elimina riscurile asociate cu valutele precum dolarul sau lira ce sunt susţinute doar de creditul ţărilor emitente în loc de aur şi ar putea face mai eficientă coordondarea lichidităţii globale, dar şi dezechilbrele.
Mulţi economişti cred că actuala criză economică se datorează în mare parte statutul dolarului de valută de rezervă. Criticii spun că aceasta a permis SUA să se întindă mai mult decât putea, acest statut al dolarului permiţindu-i să finanţeze deficite imense de cont curent prin vânzare a miliarde de obligaţiuni către ţări cu suprplus, precum China. Instrumentul financiar al FMI ar elimina acest dezechilibru.

?Preţul devine din ce în ce mai mare, nu numari pentru utilizatori, dar şi pentru emitenţi de valute de rezervă. Deşi criza ar putea să nu fie un rezultat intenţionat al autorităţilor emitente, este un rezultat inevitabil al greşelilor instituţionale?, crede Zhou.

Acesta a propus o schimbare prin care SDR ar putea forma ancora unui nou sistem global al ratei de schimb.

Antena3.ro

×
Etichete: criza economica
x close