Antena 3 CNN Externe China intenționează să dezvolte o armă care poate distruge sateliții Starlink, ai lui Elon Musk, pentru a proteja ”securitatea națională”

China intenționează să dezvolte o armă care poate distruge sateliții Starlink, ai lui Elon Musk, pentru a proteja ”securitatea națională”

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 22:28 25 Mai 2022 Modificat la 22:28 25 Mai 2022
Elon Musk
Sursa foto: Getty Images

Un articol publicat luna trecută a afirmat că China trebuie să dezvolte capacități de urmărire și monitorizare și, dacă este necesar, să distrugă fiecare satelit Starlink de pe orbita din jurul Pământului.

Starlink este un sistem de constelații de sateliți operat de compania SpaceX a lui Musk, care implică - cel mai recent număr - 2.400 de relee de sateliți pe orbită joasă a pământului, care pot transmite date de internet de mare viteză, oriunde pe planetă.

Musk a fost salutat pentru că oferă internet super-rapid țărilor în curs de dezvoltare și regiunilor mai sărace ale Pământului, dar are și potențiale aplicații militare de care Beijingul se teme.

Studiul a fost condus de Ren Yuanzhen, cercetător la Institutul de Urmărire și Telecomunicații din Beijing. Printre co-autorii s-au numărat câțiva oameni de știință din industria de apărare din China.

„Ar trebui adoptată o combinație de metode de ucidere soft și hard kill pentru a face ca unii sateliți Starlink să-și piardă funcțiile și să distrugă sistemul de operare al constelației”, se arată în lucrarea publicată în jurnalul „Modern Defense Technology”.

SpaceX a semnat un contract cu Departamentul de Apărare al SUA pentru a utiliza platforma Starlink în scopuri militare, inclusiv dezvoltarea de instrumente sensibile capabile să detecteze și să urmărească armele hipersonice care călătoresc cu de cinci ori viteza sunetelor din atmosfera Pământului.

Miile de sateliți Starlink care se întind pe cerul planetei - cu dosare care arată că SpaceX intenționează să lanseze până la 30.000 în următorul deceniu - sunt, de asemenea, echipați cu propulsoare de ioni care le permit să schimbe rapid orbitele. 

Ren estimează că, printr-o conexiune Starlink, dronele militare americane și avioanele de luptă și-ar putea mări transferul de date de o sută de ori, ceea ce conduce Beijingul la concluzia că sistemul Starlink - cu toate beneficiile pe care le poate oferi planetei - este o potențială amenințare pentru securitatea națională a Chinei. 

Lucrarea, publicată de Institutul de urmărire și telecomunicații din Beijing, consideră că planificatorii militari chinezi trebuie să găsească o modalitate de a „distruge nu sateliții individuali, ci întregul sistem Starlink”.

Ce este Starlink?

Unul dintre numeroasele proiecte tehnologice ambițioase ale lui Elon Musk de a transforma lumea, Starlink este format din mii de sateliți pe orbită terestră joasă care pot transmite date între ei și pământ la viteze incredibile.

În timp ce sateliții geo-staționari tradiționali trebuie să orbiteze la 22.236 mile deasupra pământului, dar să acopere o proporție uriașă din suprafața Pământului, fiecare satelit Starlink orbitează la doar câteva mile deasupra planetei și acoperă o zonă mult mai mică.

Dar, pentru că există atât de multe dintre ele, ajung să acopere mai eficient suprafața Pământului.

Musk a oferit armatei ucrainene să folosească Starlink în războiul cu Rusia, permițând trupelor și civililor să rămână conectați la lume, chiar dacă Rusia încearcă să le întrerupă internetul.

Capabilitățile pe care Ren crede că China trebuie să le dezvolte includ sateliți de supraveghere spațială pentru a spiona sistemul Starlink și capabilități de a intercepta și analiza datele transmise pentru a preveni amenințările.

El crede, de asemenea, că China trebuie să-și extindă capacitățile de distrugere prin satelit pentru a distruge mai rentabil mai multe ținte, cum ar fi Starlink, deși ar exista un risc la scară largă de deșeuri spațiale care ar putea afecta alte funcționalități spațiale.

„Constelația Starlink constituie un sistem descentralizat. Confruntarea nu este despre sateliți individuali, ci despre întregul sistem.

Acest lucru necesită unele măsuri cu costuri reduse și de înaltă eficiență”, au spus cercetătorii fără a detalia metodele de atac, potrivit The Daily Mail.

Potrivit informațiilor disponibile în mod deschis, China a dezvoltat numeroase tehnologii alternative anti-sateliți.

Oamenii de știință chinezi au dezvoltat, de asemenea, lasere pentru orbirea sau deteriorarea sateliților, nano-sat-uri care pot fi lansate în număr mare pentru a paraliza sateliții mai mari și arme cibernetice pentru a pirata rețeaua de comunicații prin satelit.

China a lansat un proiect similar cunoscut sub numele de Xing Wang – StarNet – pentru a oferi acces la internet la scară globală.

×
x close