Chinezii experimentează în prezent noi locaţii geografice şi a razei de acţiune a noilor arme, a spus vice-amiralul Joseph Mulloy, adjunctul şefului operaţiunilor navale pentru capabilităţi şi resurse, în faţa Comisiei Forţelor Armate Marine, din Congresului american.
"Poate că nu au aceeaşi calitate, dar numărul submarinelor lor a crescut alarmant. Chinezii au acum mai multe submarine cu propulsie diesel sau nucleară decât avem noi. Produc în continuare submarine şi le amplasează în diverse colţuri maritime", a declarat viceamiralul în faţa parlamentarilor americani.
Misiunile navale chineze includ cel puţin trei operaţiuni în Oceanul Indian, a mai spus Mulloy comisiei speciale. Tot el a avertizat că marina chineză poate trimite submarine cu rachete balistice la bord, care pot sta în stare de submersie 95 de zile.
"Nu credem că au arme nucleare la bord, dar ştim că produc rachete pe care le şi testează. În opinia noastră, China încearcă să intre în elita submarinelor cu tehnologie avansată", a mai spus oficialul armatei americane.
Oficial, Statele Unite dispun în prezent de 71 de sumbarine operative. Potrivit Pentagonului, chinezii aveau anul trecut 77 de nave de luptă de suprafaţă, peste 60 de submarine, 55 de vase amfibii mari şi medii şi 85 de fregate mici, echipate cu armament sofisticat.
În ciuda faptului că are la dispoziţie cel mai mare buget destinat forţelor armate, Washingtonul este foarte atent la programele de înarmare ale celorlalte state din lume, iar atenţia s-a îndreptat firesc spre China, care în ultima vreme, a început să investească masiv în noile tehnologii, încercând să-şi consolideze puterea militară din Oceanul Pacific.
Administraţia americană a criticat sistematic Beijingul, pe care îl acuză că vrea cu tot dinadinsul să intimideze ţările vecine, inclusiv pe cele aliate Statelor Unite, cum ar fi Japonia sau Corees de Sud.