Antena 3 CNN Externe China anunţă că sprijină Iranul, înaintea unui posibil atac asupra Israelului

China anunţă că sprijină Iranul, înaintea unui posibil atac asupra Israelului

wang yi si ali bagheri kani -profimedia
Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi şi ministrul iranian de externe în exerciţiu, Ali Bagheri Kani. Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    11 Aug 2024   •   17:05

China sprijină Iranul în ceea ce priveşte apărarea "suveranităţii, securităţii şi demnităţii sale naţionale", i-a transmis duminică şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, ministrului iranian de externe în exerciţiu, Ali Bagheri Kani, în cadrul unei convorbiri telefonice, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, citat de Reuters, informează Agerpres. 

Cu această ocazie, Wang a reiterat că Beijingul denunţă asasinarea liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, la 31 iulie, afirmând că atacul a încălcat suveranitatea Iranului şi a pus în pericol stabilitatea regională.

Wang i-a spus lui Ali Bagheri Kani, ministrul de externe interimar al Iranului, că uciderea lui Haniyeh a "subminat în mod direct procesul de negociere a încetării focului în Fâşia Gaza, precum şi pacea şi stabilitatea regionale", a declarat Ministerul chinez de Externe.

"China sprijină Iranul în apărarea suveranităţii, securităţii şi demnităţii sale naţionale în conformitate cu legea, precum şi în eforturile sale de a menţine pacea şi stabilitatea regionale şi este pregătită să menţină o comunicare strânsă cu Iranul", a declarat Wang, citat în comunicat.

Iranul şi gruparea islamistă palestiniană Hamas au acuzat Israelul de atacul care l-a ucis pe Haniyeh. Israelul nu a revendicat sau negat responsabilitatea pentru acest asasinat, care a alimentat îngrijorarea că războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza ar putea escalada într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Iranul a avertizat că va "pedepsi dur" Israelul pentru acest asasinat.

La rândul ei, gruparea şiită libaneză Hezbollah a ameninţat cu o ripostă împotriva Israelului pentru uciderea comandantului său şef, Fuad Shukr, într-un atac în apropiere de Beirut, pe care armata israeliană l-a recunoscut.

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian l-a nominalizat duminică pe Abbas Araqchi în funcţia de ministru de externe al ţării în noul său cabinet. Araqchi a fost negociatorul-şef al Iranului în negocierile nucleare din 2013 până în 2021.

×
Subiecte în articol: China lider Hamas atac iran israel
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close