Antena 3 CNN Externe China amenință SUA că va „zdrobi” orice „incursiune străină” în Marea Chinei de sud, unde susține că are suveranitate „totală”

China amenință SUA că va „zdrobi” orice „incursiune străină” în Marea Chinei de sud, unde susține că are suveranitate „totală”

harta asia China
Chine revendică suveranitate aproape totală în Marea Chinei de sud, în dauna celorlalte țări riverane. Foto cu caracter ilustrativ: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    12 Sep 2024   •   09:01

China făcut, joi, noi afirmații belicoase la adresa Statelor Unite și țărilor din Marea Chinei de sud, regiunea pe care o revendică total. Un oficial militar chinez de rang înalt a declarat la un forum de securitate de la Beijing că regimul chinez va „zdrobi” orice încercare de a-i încălca suveranitatea în zonă, în condițiile unor conflict reînnoite mai ales cu Filipinele.

„Sperăm că Marea Chinei de Sud va rămâne o mare a păcii”, a declarat He Lei, general-locotenent în armata chineză. „Însă, dacă SUA îşi vor avansa pionii în culise, dacă ele vor forţa ţări în prima linie sau dacă SUA însele vor ajunge în prima linie, armata chineză nu va ezita”, a continuat el.

„Armata populară de eliberare a Chinei (n. red. - numele oficial al armatei chineze) va zdrobi în mod ferm orice incursiune ostilă străină care încalcă drepturile şi interesele teritoriale, suverane şi maritime ale Chinei”, a amenințat militarul.

Tensiunile sunt în creştere de mai multe luni între SUA şi China, în condițiile în care regimul de la Beijing revendică, pe considerente istorice, aproape toate micile insule din Marea Chinei de Sud, negând pretențiile tuturor celorlalte țări din regiune - Filipine, Vietnam, Brunei sau Malaezia.

Săptămâna trecută, China a susținut că şi-a  „apărat drepturile în mod legitim", după o nouă coliziune între navele pazei sale de coastă şi ambarcaţiuni filipineze, lângă un recif disputat în această zonă maritimă.

Săptămâna aceasta, un oficial militar american l-a atenţionat pe omologul său chinez, cu ocazia unui apel video, împotriva oricăror „tactici periculoase, coercitive şi cu potenţial de escaladare” ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

Joi, general-locotenentul He Lei a susținut, după vechiul obicei al regimurilor totalitare că, dimpotrivă, că depăşirea tensiunilor actuale „depinde de SUA” și de țările mici pe care China le hărțuiește.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close