Antena 3 CNN Externe China acuză SUA că a răspândit panică în cazul rachetei scăpate de sub control

China acuză SUA că a răspândit panică în cazul rachetei scăpate de sub control

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 11:06 10 Mai 2021 Modificat la 11:06 10 Mai 2021
o_1f5akeifc1h6r1f47136l1qta8bjb.jpg
Sursa foto: Gettyimages

Centrul spaţial din China a confirmat, duminică dimineață, că racheta rătăcită s-a prăbuşit, întreagă sau fragmentată, în Oceanul Indian, în zona insulelor Maldive, fără să facă victime sau pagube materiale.

Racheta Long March 5B a fost lansată pe 29 aprilie de la baza aerospațială din Wenchang, aceasta transportând modulul Tianhe care va deveni spațiul de locuit al viitoarei spații stațiale a Chinei.

Evenimentul a marcat primul pas al eforturilor Beijingului de a-și construi prima stație spațială în următorii doi ani.

Pentru mulţi dintre cei care au urmărit întoarcerea rachetei, vestea că aceasta s-a prăbuşit, în sfârşit, în siguranţă, a venit ca o uşurare.

În China prăbuşirea nu doar că a fost văzută ca o confirmare a designului corect al rachetei, dar a fost folosită de agenţiile de media din ţară pentru a argumenta că toată atenţia internaţională a fost doar un efort a vestului de a discredita programul spaţial al Chinei şi progresul acestuia.

Programul spațial este o sursă de mândrie națională pentru China.

"Panica şi criticile au fost în van" a scris Global Times, o publicaţie a statului.

"Oamenii aceştia sunt geloşi pe rapiditatea progresului tehnologic al Chinei şi al programului spaţial. Unii dintre ei încearcă să obstrucţioneze viitoarele misiuni necesare pentru fnalizarea staţiei spaţiale a Chinei", a mai scris Global Times.

China a investit miliarde de dolari în industria aerospațială, încercând să se afirme și să-și expună puterea tehnologică, mergând pe urmele Rusiei și Statelor Unite.

Programul spațial chinez a adus recent și primele mostre de pe Lună din ultimii 40 de ani și urmează să aterizeze luna viitoare o sondă şi un rover pe suprafaţa planetei Marte.

Staţia Spaţială, denumită în limba engleză cu acronimul său CSS - China Space Station, "Staţia spaţială chinezească" -, ea va evolua pe o orbită terestră joasă (între 340 şi 450 km altitudine) şi va semăna cu vechea staţie rusească Mir (1986-2001).

Durata sa de viaţă programată va fi de 10 - 15 ani.

Ea ar urma să cântărească în total peste 90 de tone. Prin comparaţie, ea va fi de circa trei ori mai mică decât Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde se află în prezent astronautul francez Thomas Pesquet.

Ca răspuns la campania de denigrare a vestului, China a omis totuşi să explice de ce Long March 5B a auzat atâta anxietate în rândul oamenilor de ştiinţă, potrivit CNN.

Racheta chinezească este prima de o asemenea dimensiune care a revenit necontrolat pe Pământ, în ultimii 30 de ani.

 

 

×
Etichete: racheta China prabusire
x close