Ambasada Chinei și oficialii Insulelor Solomon au parafat un pact de securitate, care ar permite autorităților chineze să protejeze infrastructura și ordinea socială. Documentul respectiv nu a fost încă semnat de miniștrii.
Săptămâna trecută, ministrul Australiei pentru Dezvoltare Internațională și Pacific Zed Seselja a călătorit la Honiara pentru a-i cere prim-ministrului Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, să nu semneze acordul-cadru de securitate cu China, despre care Canberra se teme că ar putea duce la o prezență militară chineză în insulele Pacificului.
Casa Albă a anunțat luni că o delegație la nivel înalt a Statelor Unite, inclusiv coordonatorul Casei Albe pentru Indo-Pacific, Kurt Campbell, va călători și ea la Honiara pentru a discuta despre preocupările legate de China, precum și despre redeschiderea unei ambasade a SUA.
Marți, Douglas Ete, președintele comisiei de conturi publice și parlamentar al East Honiara, a informat parlamentul din Honiara că oficialii ministerului chinez de externe vor sosi luna viitoare: oficialii chinezi de externe vor veni la Honiara, la mijlocul lunii mai, ”pentru a semna acorduri multilaterale și cooperări cu guvernul Insulelor Solomon”, a spus el, potrivit Reuters.
Ete a precizat că vizita înseamnă că cele două națiuni vor spori cooperarea comercială, educațională și în domeniul pescuitului. El a adăugat că a respins ideea ca Insulele Solomon să semneze un pact de securitate cu China pentru a stabili o bază militară.
Premierul Insulelor Solomon a spus parlamentului că acordul de securitate propus nu va include o bază militară chineză. Australia este îngrijorată că pactul de securitate, ale cărui detalii nu au fost făcute publice, ar putea fi un pas către o prezență militară chineză la mai puțin de 2.000 km de Australia.