Potrivit site-ului publicaţiei Le Nouvel Observateur, această misiune spaţială este cea mai ambiţioasă, dar şi cea mai dificilă, din istoria Chinei. Printre cei trei astronauţi chinezi (denumiţi taikonauţi, n.r.) aflaţi la bordul vehiculului Shenzhou IX se află şi Liu Yang, prima femeie chineză care a ajuns astfel în spaţiu.
Racheta a decolat fără probleme, la scurt timp după aprinderea motoarelor, în condiţii meteorologice considerate excelente de către autorităţile chineze.
Printre cei trei taikonauţi aflaţi la bord se află şi Liu Yang, prima chinezoaică ajunsă în spaţiu, care va deveni după toate probabilităţile o veritabilă eroină naţională pentru cei peste 1 miliard de compatrioţi ai ei.
Existenţa acestei femei în vârstă de 33 de ani, de profesie pilot pe un avion de vânătoare, a fost ţinută în mare secret, după ce rezultatele ei excelente la testele efectuate i-au permis să fie selecţionată, în marte, printre candidaţii pentru misiunea spaţială Shenzhou IX. Abia vineri, cu o zi înainte de lansare, presa oficială a confirmat informaţia potrivit căreia Liu Yang va face parte din echipajul alcătuit pentru această misiune.
Întreaga operaţiune a fost calificată drept "un succes total" de către generalul Chang Wanquan, directorul programului chinez pentru misiuni spaţiale cu echipaj uman la bord. Armata păstrează un control total în China în ceea ce priveşte misiunile spaţiale.
Preşedintele chinez Hu Jintao i-a felicitat la rândul său pe coordonatorii acestui proiect şi a spus că stăpânirea acestor tehnologii de conectare pe orbită a două module spaţiale este "crucială" pentru realizarea unei staţii orbitale chineze, ce va fi creată după modelul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), un proiect spaţial multinaţional la care China nu participă.
China a devenit astfel cea de-a treia ţară din lume, după Statele Unite şi U.R.S.S., care a trimis în spaţiu o femeie astronaut, cu ajutorul unei tehnologii proprii. China a realizat primul ei zbor spaţial cu echipaj uman la bord, în octombrie 2003, iar taikonautul Yang Liwei, autorul acestei reuşite, a devenit o veritabilă vedetă în ţara lui.
Shenzhou IX a decolat la exact 49 de ani după ce rusoaica Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut din istorie, a efectuat zborul ei din 1963, în perioada 16-19 iunie, în urma căruia această fostă muncitoare din industria textilă a primit distincţia de "Eroină a Uniunii Sovietice".