China a pedepsit anul trecut aproape 20.000 de funcţionari publici, pentru că au încălcat regulile de estompare a birocraţiei sau au organizat ceremonii inutile, anunţă un comunicat al guvernului de la Beijing, preluat de
Reuters.
Preşedintele Xi Jinping (foto) a dispus o serie de măsuri, la sfârşitul lui 2012, atunci când a devenit şeful Partidului Comunist, care erau menite să recâştige încrederea publică. Potrivit unor sondaje, chinezii se declarau nemulţumiţi de extravaganţa afişată de unii oficiali, care odată ajunşi în funcţie fac abuzuri sau rispesc banii publici în mod nejustificat.
Xi a solicitat atunci ca întâlnirile oficiale să fie mai scurte şi mai puţin protocolare, iar discursurile să fie la obiect, fără predici plictisitoare sau extrem de elogioase. De asemenea, liderul de la Beijing a recomandat ca sistemul birocratic să devină mai eficient şi să nu îngrădească drepturile cetăţenilor.
Comisia Centrală de Inspecţie şi Disciplină a partidului, cea care se ocupă de lupta împotriva corupţiei din interior, spune că majoritatea celor găsiţi vinovaţi pentru nerespectarea acestor reglementări au fost pedepsiţi pe linie administrativă sau pe linie de partid.
Peste 5000 de oficiali au încălcat regulile privind folosirea maşinilor de serviciu, în timp ce 903 au fost acuzaţi de organizarea unor petreceri sau ceremonii mult prea fastuoase. Cei mai mulţi au fost pedepsiţi pentru faptul că sunt "mediocri" sau "indolenţi", se arată în acelaşi comunicat.
Xi Jinping a atras atenţia asupra corupţiei din partid, care riscă să devină "endemică" şi reprezintă un pericol pentru supravieţuire partidului în sine.
"Trebuie să vânăm
tigrii de la cel mai înalt nivel, dar nu trebuie neglijate nici
muştele din ierarhia inferioară", spunea atunci liderul comunist.