Antena 3 CNN Externe China a intrat în alertă din cauza virusului mpox și a început să restricționeze intrarea în țară

China a intrat în alertă din cauza virusului mpox și a început să restricționeze intrarea în țară

Ilustratie mpox
Imagine cu caracter ilustrativ: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    16 Aug 2024   •   14:44

China a anunţat, vineri, intensificarea controalelor la frontieră pentru depistarea persoanelor susceptibile de a fi intrat în contact cu virusul ce produce mpox, după alerta emisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în legătură cu această boală, transmite AFP, citată de Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat, miercuri, epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei. E vorba de o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă.

Este pentru a doua oară în doi ani când se dă o astfel de alertă, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine.

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

Persoanele care provin din ţările sau regiunile cu focare de mpox şi „care au fost expuse la cazuri de îmbolnăvire sau care prezintă simptome trebuie să ia iniţiativa şi să se declare în vamă”, la sosirea lor în China, conform unui comunicat al serviciului vamal chinez.

„Ofiţerii vamali vor lua măsuri medicale şi vor efectua prelevarea de probe şi testarea în conformitate cu procedurile”, se precizează în comunicat.

În plus, vehiculele de transport, containerele sau mărfurile care provin din zonele afectate „şi care sunt contaminate sau susceptibile să fi fost contaminate” trebuie să fie dezinfectate, potrivit comunicatului de presă. Aceste măsuri au intrat în vigoare de vineri pentru următoarele 6 luni.

Suedia a raportat, joi, un prim caz de infectare cu varianta mai contagioasă şi mai periculoasă de mpox, o boală care a ucis cel puţin 548 de persoane de la începutul anului în Republica Democrată Congo, cea mai afectată ţară. OMS a transmis că alte cazuri importate de mpox ar putea fi detectate, în curând, în Europa.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close