Antena 3 CNN Externe China anchetează importurile de lactate din România

China anchetează importurile de lactate din România

sticle de lapte getty
China va examina 20 de scheme de subvenţionare din blocul comunitar, în principal cele din Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Finlanda, Italia, Irlanda şi România | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    21 Aug 2024   •   12:28

Autorităţile chineze au anunţat miercuri că au demarat o investigaţie asupra subvenţiilor bănuite a fi acordate de Uniunea Europeană (UE) anumitor producători de lactate, în contextul unor tensiuni crescute între Bruxelles şi Beijing cu privire la suprataxele introduse de UE pentru vehiculele electrice provenite din China, transmit AFP şi Reuters.

„Ministerul chinez al Comerţului a decis să demareze o anchetă antidumping cu privire la anumite produse lactate importate din Uniunea Europeană, începând cu data de 21 august 2024", a informat Ministerul într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Sursa citată a precizat că solicitarea de a demara o investigaţie a venit de la China Dairy Association şi China Dairy Industry Association, în numele industriei locale de lactate, iar ancheta este aşteptată să se încheie în decurs de 12 luni.

Potrivit Reuters, China va examina 20 de scheme de subvenţionare din blocul comunitar, în principal cele din Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Finlanda, Italia, Irlanda şi România, se precizează în comunicatul Ministerului chinez al Comerţului. Din ţările menţionate, Irlanda este de departe cel mai mare exportator de lactate în China, în condiţiile în care anul trecut a vândut produse în valoare de 461 milioane de dolari către ţara asiatică.

Chiar dacă investigaţia vizează doar câteva produse lactate, precum brânzeturile proaspete şi procesate, anunţul demonstrează intenţia Beijingului de a contracara suprataxele introduse de Bruxelles pentru vehiculele electrice provenite din China. Produsele agricole şi alimentare sunt deseori vizate pentru bariere comerciale.

Investigaţia asupra importurilor de produse lactate din UE vine după o anchetă antidumping cu privire la industria europeană a cărnii de porc, anunţată de Beijing la mijlocul lunii iunie, în condiţiile în care China este principala piaţă de export a industriei europene a cărnii de porc.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close