Antena 3 CNN Externe China a creat cel mai puternic magnet din lume, de 800.000 de ori mai puternic decât câmpul magnetic al Pământului

China a creat cel mai puternic magnet din lume, de 800.000 de ori mai puternic decât câmpul magnetic al Pământului

magnet
Magnetul rezistiv creat de China. Foto: Captură Twitter/Christian Fournier
de Adrian Dumitru    |    23 Oct 2024   •   13:09

China a reușit să producă cel mai puternic magnet din lume, capabil să producă un câmp magnetic de peste 800.000 de ori mai puternic decât cel al Pământului, scrie Nature.com.

Pe 22 septembrie, magnetul, aflat la Academia Chineză de Științe a reușit să producă susținut un câmp magnetic de 42,02 tesla (unitate de măsură pentru densitatea de flux magnetic – n. red.).

Această performanță o depășește pe cea reușită de un magnet de la Laboratorul Național pentru Magneți de Mare Intensitate din SUA, de 41,4 tesla, în 2017.

Magneții rezistivi sunt făcuți din cabluri metalice curbate și sunt folosiți în fizica experimentală pentru a testa câmpuri magnetice tot mai puternice. Magnetul Chinei ar urma să fie folosit pentru a face noi ddescoperiri în domeniu, spune Joachim Wosnitza, fizician la Laboratorul pentru Câmpuri Magnetice de Intensitate Mare din Dresda.

Acest magnet rezistiv – care poate fi utilizat și de cercetători internaționali – reprezintă o adoua mare contribuție majoră a țării la obiectivul global de a produce magneți tot mai puternici. În 2022, un magnet hibrid, care combină capacitățile unui magnet rezistiv cu cele ale unuia superconductiv, a produs un câmp magnetic de 45,22 tesla.

Magneții de acest tip sunt instrumente utile pentru a descoperi proprietățile ascunse ale materialelor avansate, precum superconductorii, materiale care la temperaturi scăzute pot conduce curentul electric fără să producă degajare termică în exces.

Câmpurile magnetice de intensitate mare oferă și șansa de a observa fenomene fizice noi, spune Marc-Henri Julien, fizician francez din Grenoble – „Poți să creezi sau să manipulezi noi stări fizice ale materiei”.

Ele sunt, de asemenea, utile pentru experimente în care e nevoie de măsurători foarte sensibile, pentru că pot crește rezoluția și pot face mai ușoară observarea unor fenomene de intesitate slabă, spune Alexander Eaton, fizician la Universitatea Cambridge – „Fiecare tesla în plus este exponențial mai important decât ultimul”.

Tehnologie de bază, dar scumpă

Magneții rezistivi sunt o tehnologie veche, însă ei încă au capacitatea de a menține câmpuri magnetice de intensitate mare pentru perioade mai lungi decât cele mai noi modele hibride sau superconductive, spune Wosnitza.

Câmpurilor lor magnetice pot fi aduse la intensitate și mai rapid, ceea ce le face instrumente experimentale foarte versatile.

Marele lor dezavantaj este cantitatea de energie pe care o consumă, ceea ce le face extrem de costisitoare, adaugă Eaton. De exemplu, magnetul în cauză a consumat 32,3 megawați de electricitate pentru a produce câmpul magnetic record – „Ar trebui să producem ceva foarte important pentru știință ca să justificăm acest cost”, spune Eaton.

Provocarea este să ținem activă cursa pentru dezvoltarea de noi magneți hibrid sau complet superconductivi care să genereze câmpuri tot mai puternice cu consum tot mai mic. Deși e de așteptat ca acești noi magneți să fie ieftin de folosit decât cei vechi, construirea lor e mult mai complicată și mai costisitoare, iar ei au nevoie de sisteme ample de răcire.

×
Etichete: China magnet
Parteneri
x close