Antena 3 CNN Externe Che Guevara înmormântat în secret

Che Guevara înmormântat în secret

Che Guevara înmormântat în secret
24 Mar 2007   •   10:55

Rămăşiţele pământeşti ale lui ?Che? sunt încă în Bolivia, nu în Cuba, susţine un cubanez care ar fi participat la capturarea acestuia. Cubanezul care trăieşte în exil în SUA, şi care în urmă cu 40 de ani a lucrat pentru CIA susţine că rămăşiţele pământeşti ale lui Ernesto Che Guevara sunt înhumate în Bolivia şi nu în Cuba. Potrivit versiunii oficiale cubaneze, trupul neînsufleţit al legendarului lider revoluţionar care a fost Ernesto Rafael Guevara de la Serna - născut în Argentina la 14 iunie 1928 şi executat în Bolivia la 9 octombrie 1967, mai cunoscut sub numele de Che Guevara sau ?Che?- a fost găsit în anul 1997 într-o groapă comună săpată pe aeroportul Vallegrande şi după identificarea la un spital din Bolivia, rămăşiţele sale pământeşti au fost trimise în Cuba, unde s-a ridicat un mausoleu în memoria sa, la Santa Clara.

Cubanezul Gustavo Villoldo, care are acum 71 de ani, fost agent CIA şi a participat la misiunea de capturare a lui Che Guevara, în 1967. El susţine că împreună cu alţi patru bărbaţi, ?a înmormântat în secret în anul 1967 cadavrul liderului revoluţionar? undeva la marginea oraşului bolivian Vallegrande, unde s-ar afla şi acum. Înainte de a pune în mormânt rămăşiţele pământeşti ale lui ?Che?, Villoldo i-a tăiat o şuviţă de păr şi şi-a notat coordonatele geografice ale locului unde l-a îngropat, în acelaşi mormânt cu alţi doi ?guerrilleros?. Acum, el cere efectuarea unor teste ADN pe mostra de păr pe care o păstrează şi să se compare rezultatele cu rămăşiţele umane aflate în mausoleul cubanez.

Gustavo Villoldo afirmă că toate dovezile invocate până acum sunt false şi că el este singurul care ?cunoaşte coordonatele locului? şi care poate rezolva în cele din urmă enigma Che Guevara, subliniind că nu face acest lucru pentru bani, ci pentru aflarea adevărului. În afară de pretinsa şuviţă din părul liderului revoluţionar bolivian, Villoldo mai păstrează un album cu fotografiile bărbaţilor care l-a însoţit în misiunea în cursul căreia a fost capturat ?Che? şi harta folosită pentru căutarea acestuia, precum şi nişte urme de degete care se presupune că ar corespunde amprentelor lui Guevara.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close