Urmare a unei cercetări ce a vizat 3000 de copii, naşterile prin cezariană au fost asociate cu un risc crescut cu 80% ca până la vârsta de opt ani copilul să dezvolte astm, comparativ cu naşterile naturale. Asocierea era de altfel şi mai mare la copiii ai căror părinţi aveau alergii, ceea ce arată o predispoziţie genetică la boală, scrie BBC. Cercetări anterioare au asociat cezariana cu dezvoltarea alergiilor.
În total, echipa a analizat 2917 copii, din care 247 născuţi prin cezariană. Circa 12% dintre copii au fost diagnosticaţi cu astm pe care l-au tratat până la vârsta de opt ani.
Cercetătorii au descoperit că 9% dintre copiii care aveau doi părinţi alegici erau de trei ori mai expuşi probabilităţii de a deveni astmatici, faţă de copiii cu părinţi care nu erau alergici. Şefa studiului Dr Caroline Roduit, arăta că în paralel cu naşterile prin cezariană a crescut şi numărul de copii cu astm. Ea crede că asocierea dintre cele două ar putea fi cauzată de momenul iniţierii sistemului imunitar după naştere. Unele studii au arătat că cei născuţi prin cezariană nu sunt expuşi microbilor aşa de devreme precum copiii născuţi normal.
?Uneori o naştere prin cezariană este necesară din motive medicale, dar când este posibil, o naştere naturală este mai bună?, spun doctorii.
Antena3.ro