Reactorul numărul 4 de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986, răspândind radiaţii pe o porţiune mare a continentului nord-european. Sute de mii de oameni, din Ucraina Belarus şi Rusia, au fost relocaţi din zonele contaminate cu radiaţii. Problemele de sănătate se menţin şi în prezent.
Aşa numita zonă exclusivă, o arie intens contaminată pe o rază de 48 de kilometri de reactorul explodat, a fost sigilată şi evacuată după explozie. Toate vizitele în zonă au dost interzise.
În prezent, aproximativ 2.500 de angajaţi au grijă de rămăşiţele uzinei nucleare, acum închise, lucrând în schimburi pentru a se expune cât mai puţin radiaţiilor.
Câteva sute de persoane s-au întors în satele din zonă în ciuda interdicţiei autorităţilor. Câteva firme oferă în prezent tururi ale zonelor interzise, însă guvernul spune că sunt ilegale iar siguranţa turiştilor nu este garantată.
Purtătorul de cuvânt al ministrului pentru Situaţii de Urgenţă, Yulia Yershova, a declarat că experţii lucrează la o rută sigură din punct de vedere medical şi care oferă informaţii utile ucrainienilor sau celorlalţi potenţiali turişti. Yershova nu a precizat exact şi când va fi deschis Cernobîlul pentru vizitatori.
Helen Clark, şeful Programului de Dezvoltare al Naţiunilor Unite, a făcut, duminică, un tur al Cernobîlului împreună cu oficiali ucrainieni . Ea a spus că susţine intenţia Ucrainei deoarece ar putea ajuta la strângerea de fonduri şi oferi o importantă lecţie în privinţa siguranţei nucleare.
Ministerul ucrainian a mai precizat că, până în 2015, speră să termine construcţia unei noi şi mai sigure carcase pentru acoperirea reactorului. Aceasta va acoperi structura originală din fier şi beton, construită în grabă atunci când radiaţiile reactorului erau puternice. În structură apăruseră atunci crăpături şi ameninţa să se prăbuşească.
Noua structură are 100 de metri înălţime, 260 în lăţime şi 150 de metri în lulngime. Adică suficient pentru a adăposti Catedrala Notre dame din paris sau Statuia Lilbertăţii din New York.