Potrivit istoricilor, în lagărele naziste au pierit şase milioane de evrei şi peste cinci milioane de alţi aşa-zişi "inamici ai statului", adică polonezi, rromi, homosexuali, activişti politici sau religioşi. Câţiva supravieţuitori s-au întâlnit, duminică, la fostul lagăr de la Auschwitz, împreună cu demnitari din mai multe ţări, pentru a reafirma că acele crime îngrozitoare nu trebuie uitate.
În Israel, tineri din întreaga lume, invitaţi la o conferinţă pe tema Holocaustului, au asistat la ceremoniile de la memorialul Yad Vashem, unde este păstrată memoria evreilor ucişi de nazişti. Autorităţile ruse au ales aceeaşi zi pentru a comemora blocada impusă de nazişti şi de aliaţii lor asupra oraşului care se numea, pe atunci, Leningrad.
Ceremoniile au avut loc la cimitirul unde sunt înhumate aproape 500.000 de victime ale blocadei, majoritatea necunoscute. Asediul a durat 900 de zile, în care populaţia oraşului a fost practic lipsită de hrană şi bunuri de primă necesitate. Se estimează că peste un milion de oameni au murit din această cauză.
Antena 3