Antena 3 CNN Externe Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, însoţită de proteste în întreaga lume

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, însoţită de proteste în întreaga lume

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, însoţită de proteste în întreaga lume
09 Aug 2008   •   12:46

În China, s-a dat startul Jocurilor Olimpice. Ceremonia de deschidere de la Beijing a fost spectaculoasă. Peste 90.000 de spectatori au participat la eveniment. Deschiderea Olimpiadei a fost însoţită, în numeroase ţări ale lumii, de proteste faţă de represiunea din Tibet şi situaţia drepturilor omului în China.

Trei activişti americani au încercat să desfăşoare drapele tibetane chiar la intrarea în „Cuibul de Pasăre”, Stadionul Naţional din Beijing, cu o oră înaintea ceremoniei de deschidere a Olimpiadei. Poliţiştii i-au culcat imediat la pământ şi le-au confiscat steagurile. Autorităţile nu au confirmat oficial incidentul care a fost, însă, filmat atât de Associated Press cât şi de un alt activist pro-tibetan, aflat printre turişti.

La Hong Kong, un militant a reuşit să blocheze traficul pe un pod important, după ce a desfăşurat un banner în care cerea „drepturile omului şi democraţie”. Alte câteva zeci de persoane, între care şi deputaţi în parlamentul local, au manifestat cu aceleaşi revendicări. Fosta colonie britanică, retrocedată Chinei, beneficiază de autonomie şi de un nivel mai înalt al libertăţii de exprimare.

Ample manifestaţii în favoarea cauzei tibetane sau a musulmanilor din China au avut loc în mari oraşe din Asia şi Europa. În India şi Nepal, protestele au degenerat în ciocniri cu poliţia. Un incident dramatic s-a produs în capitala Turciei, Ankara, unde un bărbat şi-a dat foc în faţa ambasadei Chinei. El a fost salvat de ceilalţi protestatari şi transportat la spital.

La New York, câţiva studenţi tibetani au fost arestaţi după ce s-au legat cu lanţuri şi au blocat circulaţia în faţa consulatului chinez. Poliţiştii au intervenit în forţă împotriva unui alt militant care încerca să arunce vopsea pe clădirea consulatului. Manifestanţii au explicat că au recurs la asemenea acţiuni pentru că numai astfel pot atrage atenţia publicului asupra cauzei lor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close