Antena 3 CNN Externe Cine sunt oamenii care nu ies din cuvântul ”țarului însângerat”, Vladimir Putin

Cine sunt oamenii care nu ies din cuvântul ”țarului însângerat”, Vladimir Putin

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 12:05 01 Mar 2022 Modificat la 12:08 01 Mar 2022
cercul nergu vladimir putin
cercul nergu vladimir putin Sursa foto: Hepta

Acest cerc restrâns include cei mai puternici oameni de la Moscova. Vorbim în primul rând de secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev.

Născut în 1951, la Leningrad, este fiul unui ofițer al Marinei Sovietice care a fost și membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

A absolvit Institutul de Construcții Navale din Leningrad în 1974 și inițial a lucrat ca inginer în biroul de proiectare a construcțiilor navale al Institutului, dar foarte curând după aceea, în 1975, a fost recrutat de KGB.

A urmat cursuri de informații și securitate la Școala KGB din Minsk, iar mai târziu la Școala Superioară a KGB din. Ulterior, el a fost ofițer de securitate KGB în orașul Leningrad și, în cele din urmă, a ajuns să devină șef al unității de combatere a contrabandei și anticorupție a KGB-ului local.

Din 2008, Patrushev este secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, un organism consultativ al președintelui care elaborează deciziile sale în problemele de securitate națională.

După anexarea Crimeei de către Federația Rusă, Patrushev a fost trecut pe lista Uniunii Europene a persoanelor sancționate din Rusia.

Urmează pe lista de apropiaţi directorul Serviciului Federal de Securitate, Viktor Bortnikov.

Având în vedere serviciul său îndelungat la Kremlin, Bortnikov a devenit poate cel mai loial și demn de încredere dintre consilierii lui Putin. El a transformat FSB în "sabia pedepsitoare şi mortală" a regimului, vechea frază bolșevică pentru Ceka.

Cine sunt oamenii care nu ies din cuvântul lui Vladimir Putin

Fața lui ridată și ostilitatea persistentă din ochii lui sunt întruchiparea literală a Rusiei sub Putin. El va urma fără îndoială ordinele lui Putin până la sfârșitul zilelor sale.

Tot în cercul apropiaţilor preşedintelui rus se află şi ministrul Apărării Serghei Şoigu. Acesta conduce armata sovietică încă din 2012 şi este responsabil în ultimă instanță pentru orice acțiune militară împotriva Ucrainei.

Șoigu, care l-a însoțit pe președinte în mai multe drumeții în Siberia și la partide de pescuit prezentate la televiziunea de stat, este "unul dintre puținii prieteni personali ai lui Putin din guvern", potrivit cărții Mr. Putin, scrisă de Fiona Hill, fostă consilieră a președintelui Donald Trump, și de Clifford Gaddy, un economist specializat în Rusia.

Vorbim şi despre şeful Serviciului de Informaţii Externe Serghei Narîșkin, care și-a asumat lupta pentru istorie ca pe o prioritate specială. Este cel care, după ce oficialii occidentali au spus că oponentul lui Putin, Navalnîi a fost otrăvit de guvernul rus, a anunţat că operațiunea a fost pusă la cale de agenți occidentali care căutau un țap ispășitor pentru a ajuta la doborârea lui Putin.

Cercul preşedintelui rus s-a tot restrâns din 2014 încoace, pe măsură ce decepția lui Putin față de Occident a crescut, spun analiștii.

Analistul politic rus Tatiana Stanovaia a scris într-un articol din mai 2020, chiar la începutul pandemiei, că o grupare de elită, numită de ea "protectori" dobândea din ce în ce mai multă influență în preajma lui Putin.

Ea i-a descris pe "protectori" ca fiind o alianță între cei care au încurajat represiunea din interiorul Rusiei împotriva opozanților regimului și cei care susțin o așa-zisă ideologie conservatoare, văzută ca modalitate de a respinge provocările despre care membrii săi susțin că provin în mare parte din străinătate.

×
Etichete: Vladimir Putin Rusia
x close