O echipă de astronomi a Consiliului de Cercetări din Spania (CSIC), în frunte cu dr. Jean-Philippe Beaulieu, astrofizician la University College London (UCL) au făcut această descoperire a exoplanetei (planetă din afara sistemului nostru solar). Potrivit simulărilor efectuate, exoplaneta, denumită GJ 436c, efectuează mişcarea de revoluţie în doar 5,2 zile pământeşti, iar cea de rotaţie în jurul axei sale de 4,2 zile pământeşri. Pe Pământ, o zi întreagă, (de la apus de soare până la următorul apus) coincide cu perioada de rotaţie în jurul axei sale. Pe noua planetă descoperită, aceste două perioade nu coincid, deoarece perioada de translaţie orbitală este aproape aceeaşi cu cea de rotaţie în jurul axei sale. De aceea, o zi întreagă pe noua planetă echivalează cu aproape 22 de zile pământeşti.
Coordonatorul studiului de la CSIC, Ignasi Ribas, a declarat că după ultimele confirmări, noua exoplanetă este cea mai mică găsită până acum. Este prima care a fost detectată în urma perturbării asupra altei planete din sistem. De aceea, acest studiu deschide drumul către găsirea unei planete ce ar putea semăna cu Pământul. Dr. Jean-Philippe Beaulien a declarat că aceasta este ce-a de-a patra planetă de tip super-Pământ descoperită. Aceasta este geamănul fierbinte al celui îngheţat, descoperit acum trei ani cu ajutorul microlentilelor, denumit OGLE-2005-BLG-390lb.
Potrivit calculelor efectuate de Dr. Giovanna Tinetti, astronom şi fizician la UCL, temperatura noii planete este cuprinsă între 127 şi 427 de grade celsius, iar la poli pot fi de 77 de grade, în funcţie de tipul de atmosferă.
Multe din cele 280 de planete descoperite până acum sunt similare giganţilor gazoşi ca Jupiter, iar numărul planetelor care au mase de 10 ori mai mici decât cea a Pământului este redus. Planetele cu masele de la 2 până la 10 ori mai mari decât cele ale Pământului sunt denumite super-Pământ-uri. Astfel, studiile arată că noua planetă are o rază cu 50% mai mare decât cea a Pământului.
Antena3.ro