Cercetătorii au provocat reprezentanţii marilor companii producătoare să explice pe înţelesul tuturor termenii aparent ştiinţifici folosiţi pe ambalaje şi în campaniile publicitare. În urma testului a rezultat că fiecare companie dă un înţeles prorpiu termenului de "detoxifiere". În majoritatea cazurilor, producătorii s-au văzut obligaţi să recunoască faptul că pur şi simplu au înlocuit termenii de "curăţare" sau "spălare" cu "detoxifiere".
Specialiştii au dat ca exemplu o cremă de faţă Garnier, care pretinde că detoxifică pielea prin înlăturarea toxinelor. "Toxinele", însă, s-au dovedit a fi mizeria, urmele de machiaj şi sebum acumulate pe parcursul zilei, care pot fi îndepărtate folosind orice tip de produs de curăţare a feţei.
De asemenea a fost studiat un program de cinci zile de detoxifiere a organismului propus de Boots. Biologul Evelyn Harvey susţine că oricine urmează instrucţiunile alimentare, recomandate de prospect, alături de produs, se va simţi mai bine. Rezultatele nu sunt însă atribuite produsului în sine, cât curei alimentare de care trebuie însoţit consumul lui.
Reprezentanţii Garnier se apără spunând că toate cosmeticele produse sub această marcă sunt "riguros testate şi evaluate", iar efectele au fost confirmate de consumatori. De asemenea, reprezentanţii companiei Boots spun că programul de detoxifiere a organismului a încurajat oamenii să bea mai multă apă şi să consume "ingrediente care luptă împotriva toxinelor şi ajută la protejarea organismului de pericolul reprezentat de radicalii liberi".
Antena3.ro