Particulele cu o putere de 7 TeV (Tera Electron Volt) se vor ciocni în tunelul circular cu o lungime de 27 de kilometri construit de specialiştii CERN. "Cu două fascicule de 3,5 TeV, suntem pe punctul de a lansa programul de cercetări fizice al LHC", a declarat cercetătorul Steve Myere. "Reglarea celor două fascicule este o provocare în sine: este ca şi cum ai lansa ace de pe ambele maluri ale Atlanticului, pentru ca acestea să se lovească deasupra oceanului", a adăugat expertul.
Potrivit directorului general al CERN, acceleratorul de particule va avea nevoie de ore sau chiar de zile pentru a obţine o coliziune.
În anul 2010, obiectivul CERN este creşterea energiei fasciculelor de protoni. Coliziunea la energia de 7 TeV (3,5 TeV pentru fiecare fascicul) reprezintă de trei ori şi jumătate puterea maximă a acceleratorului deţinut de institutul concurent FERMILAB.
Acceleratorul încearcă să ofere o explicaţie asupra modului în care a luat naştere Universul prin crearea de condiţii similare momentelor de după Big Bang. LHC a fost construit în urmă cu 12 ani cu ajutorul a peste 7.000 de fizicieni şi investiţii de aproape 4 miliarde de euro.
Acceleratorul de particule va fi închis, la sfârşitul anului 2011, din motive de siguranţă. Oamenii de ştiinţă vor remedia anumite erori de construcţie care împiedică desfăşurarea în siguranţă a experimentului. Acceleratorul de particule a mai fost oprit, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, din cauza a două defecţiuni tehnice.
Antena3.ro