Antena 3 CNN Externe Cercetătorii britanici propun crearea unor copaci artificiali care să absoarbă emisiile de carbon (VIDEO)

Cercetătorii britanici propun crearea unor copaci artificiali care să absoarbă emisiile de carbon (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 12:27 08 Sep 2009 Modificat la 12:27 08 Sep 2009
Cercetătorii britanici propun crearea unor copaci artificiali care să absoarbă emisiile de carbon (VIDEO)
Dacă la noi guvernanţii dau sute de mii de euro pe arbori care se usucă pe marginea şoselelor, la britanici banii merg pe soluţii ecologice. Este vorba de copacii artificiali, care ar funcţiona exact ca cei naturali. Ar absrobi emisiile de dioxid de carbon. Deocamdată, este doar un plan al cercetătorilor britanici care au facut şi un deviz al proiectului: aproape 20 de milioane de lire sterline.

Cel mai recent raport întocmit de Institutul pentru Inginerie Mecanică din Marea Britanie propune o serie de idei din geoinginerie care ar ajuta omenirea să scape de pericolele încălzirii globale.

Echipa a studiat sute de variante şi a optat pentru soluţia copacilor artificiali, o idee realizabilă prin utilizarea tehnologiilor actuale. Copacii artificiali, cred specialiştii britanici, ar putea absorbi semnificativ emisiile de carbon din întreaga lume.

?Copacii artificiali au fost creaţi de specialiştii în geoinginerie pentru a face mai bine ceea ce face în mod normal un copac. Adică să absoarbă dioxidul de carbon din aer şi să-l transforme. Un copac obişnuit va face asta într-un ritm foarte lent, dar noi am putea crea un copac artificial care ar face acest lucru de mii sau zeci de mii de ori mai rapid" spun specialiştii.

O sută de mii de astfel de copaci, care ar ocupa o suprafaţă de mai puţin de un hectar, ar putea absorbi toată cantitatea de CO2 produsă în Marea Britanie prin consumul casnic şi transport public. Iar cinci milioane de copaci artificiali ar fi suficienţi pentru a modifica semnificativ continuţul de dioxid de carbon din atmosferă la nivel global, spun experţii.

Raportul îndeamnă guvernul să susţină un proiect de cercetare în acest sens, care ar putea costa între 10 şi 20 de milioane de lire sterline.

Printre alte idei inovatoare luate în calcul de specialişti se numără şi casele cu acoperiş de alge sau clădirile făcute din materiale capabile să reflecte lumina.



Antena 3

×
x close