Antena 3 CNN Externe Cercetătorii britanici: Medicamentele antidepresive nu au efect

Cercetătorii britanici: Medicamentele antidepresive nu au efect

Cercetătorii britanici: Medicamentele antidepresive nu au efect
26 Feb 2008   •   10:08

Antidepresivele nu au efectul scontat asupra majorităţii pacienţilor care le folosesc, au descoperit cercetătorii britanici. Psihologii de la Universitatea Hull spun că doar cei foarte deprimaţi beneficiază cu adevărat de efectele tratamentului cu antidepresive. Ceilalţi pacienţi ar trebui să aibă parte doar de consiliere.

Cercetătorii au analizat efectele noilor antidepresive, inclusiv ale Prozac şi Seroxat. Aceştia au descoperit că, în majoritatea cazurilor, pacienţii care au primit antidepresivele au simţit rareori o îmbunătăţire a stării lor, efectul fiind asemănător cu cel obţinut prin administrarea pastilelor false de tip placebo.Beneficii semnificative s-au înregistrat doar într-un grup, mai mic, al unor pacienţi foarte deprimaţi.

?Starea psihică a celor mai mulţi dintre pacienţi se poate îmbunătăţi considerabil doar prin exerciţii fizice şi psihoterapie, fără a fi nevoie de medicamente. Antidepresivele ar trebui administrate doar pacienţilor care se află într-un stare de deprimare extremă?, a declarat, Irving Kirsch, profesor de psihologie, citat de Sky News. Unul dintre pacienţii care a luat antidepresive timp de 10 ani, a încercat să se sinucidă de două ori în această perioadă. În prezent, el merge regulat la psiholog şi nu mai foloseşte medicamente.

?În tot acest timp nu aveam nevoie decât de consilierea oferită de un psiholog, într-un cadru în care mă simt în siguranţă. Niciunul dintre medicamente nu a avut efectele benefice ale consilierii. Antidepresivele îmi creau o stare de oboseală şi mă transformau într-o persoană hiperactivă?, a declarat Paul Davidson, unul dintre pacienţii care au renunţat la medicamente în favoarea şedinţelor cu un psiholog.

?Nu este bine ca cineva care are nevoie doar de consiliere să primească medicamente antidepresive. Trebuie să răspundem la nevoile oamenilor şi să le dăm exact ceea ce au nevoie?, a declarat Jane Harris de la clinica de boli mentale Rethnik.

Departamentul de sănătate britanic a anunţat de curând că a alocat mai multe fonduri pentru tratamentele prin consiliere.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close