Cercetătorii de la Geneva au reuşit, marţi, să recreeze în mod artificial explozia care a dus la formarea Universului, cunoscută sub denumirea de Big Bang. Specialiştii de la CERN - Centrul European pentru Cercetări Nucleare - speră că astfel vor reuşi să cunoască mai bine începuturile Universului.
Primele două încercări de marţi dimineaţă de coliziune a fasciculelor de protoni din acceleratorul de particule au eşuat.
Coliziunea pe care doreau să o obţină oamenii de ştiinţă de la CERN urma să aibă o putere de 7 Tera electron volti (TeV). Protonii, lansaţi în sens opus, de-a lungul tunelului de 27 de kilometri, au produs particule elementare, ca cele de la crearea Universului.
Pentru a putea începe experimentele, oamenii de ştiinţă trebuiau mai întâi să ciocnească protonii veniţi din direcţii opuse, cu energie de 3,5 TeV.
Acceleratorul de particule de la Centrul European pentru Cercetari Nucleare a fost pus în fucţiune de curând, după ce a suferit două defecţiuni de la lansare, în septembrie 2008.
După experimentele de acum, când puterea este limitată la jumătate, va urma o oprirea tehnică ce va dura aproape 10 luni. În acest timp, cercetătării vor face ultimele ajustări pentru a-l putea pregăti sa funcţioneze la puterea maximă de 14 TeV.
Antena 3