Faraonului egiptean Ramses al III-lea i-a fost tăiat gâtul, potrivit rezultatelor unor teste ADN efectuate de oamenii de ştiinţă care s-au ocupat de această crimă veche de 3.000 de ani şi de "conspiraţia din harem", unul dintre cele mai sumbre episoade din Egiptul Antic.
Această conspiraţie ţesută de membrii haremului faraonic este atestată de documente de epocă, în special de "Papirusul judiciar" păstrat la Torino, în Italia, care relatează o tentativă de lovitură de stat a reginei Tiyi, una dintre soţiile lui Ramses al III-lea, informează
lepoint.fr. Tiyi dorea ca fiul ei, Pentaure, să fie rege. Însă moştenitorul legitim al lui Ramses al III-lea era fiul acestuia cu Isis, prima lui soţie.
Potrivit conspiraţiei din harem, Tiyi, deşi era captivă într-o parte a casei rezervată cadânelor, reuşea să stabilească contacte cu exteriorul pentru a-şi pune la punct complotul, în care erau implicaţi militari şi chiar un preot.
Scopul acestora era foarte simplu: să îl elimine pe Ramses al III-lea, probabil în urma unei nopţi de plăcere petrecute în harem.
Conform documentelor oficiale ce provin din Egiptul Antic, tentativa de lovitură de stat a fost dejucată în anul 1156 î.e.n., iar aproximativ 30 de vinovaţi au fost condamnaţi, însă textele din epocă rămân destul de vagi în legătură cu soarta lui Ramses al III-lea, în vârstă pe atunci de 65 de ani.
Rămasă multă vreme de negăsit, mumia sa a fost în cele din urmă descoperită la sfârşitul secolului al XIX-lea într-o ascunzătoare. Niciun traumatism nu a fost descoperit cu ocazia unei radiografii efectuate în anii 1960.
Albert Zink, un specialist în mumii, originar din Germania, a început să studieze mumia lui Ramses al III-lea cu ajutorul altor experţi.
Zink a analizat mumia cu o tehnică de imagistică medicală în 3D foarte performantă, o tomografie asistată de computer. Pentru prima dată, autopsia digitală a dezvăluit o rană gravă în zona gâtului, imediat deasupra laringelui, care a rămas până atunci neobservată.
"
Rana avea o mărime de aproximativ 70 de milimetri şi ajunge până la os (...) Traheea i-a fost tranşată complet" cu un cuţit foarte ascuţit sau cu o lamă asemănătoare, afirmă autorii studiului, publicat de curând în British Medical Journal.
"Lungimea şi adâncimea plăgii indică faptul că această rană a provocat moartea imediată a lui Ramses al III-lea", au adăugat ei.
Tomografia a identificat şi un corp străin ce a fost înfipt în plagă: o amuletă din piatră, "Ochiul lui Horus", despre care egiptenii credeau că are puteri tămăduitoare.
"
Gâtul tăiat şi amuleta dovedesc foarte clar că faraonul a fost într-adevăr asasinat", a declarat Albert Zink într-un comunicat.
Oamenii de ştiinţă au studiat şi o altă mumie, descoperită în aceeaşi ascunzătoare în care se afla cea a lui Ramses al III-lea. Mumia este aceea a unui bărbat în vârstă de 18-20 de ani, înfăşurat în bandaje nu din pânză, ci în piele de capră, un material "impur din punct de vedere ritualic".
Ar putea fi vorba despre o pedeapsă aplicată lui Pentaure, fiul rebel, constrâns să se sinucidă, pentru a i se interzice viaţa de după moarte, considerată umilinţa supremă în Egiptul Antic.
Potrivit analizelor ADN efectuate de cercetători, această mumie aparţine unuia dintre fiii lui Ramses al III-lea. Însă, pentru a fi siguri că este vorba de Pentaure, cercetătorii au nevoie de ADN prelevat de la regina Tiyi, a cărei mumie nu a fost descoperită niciodată.