Oamenii de ştiinţă au o posibilă soluţie pentru criza energetică ce ameninţă lumea. După un secol de cercetări, specialiştii sunt pe punctul de a rezolva una dintre cele mai mari probleme din fizică - exploatarea puterii fuziunii nucleare. Cercetătorii americani vor să creeze peste câteva luni, în laborator, un soare artificial.
"Crearea unei stele pe Pământ, în cadrul programului, va deschide o nouă eră pentru ştiinţă." sunt de părere cercetătorii.
O echipă de experţi de la un laborator din statul California va încerca, primăvara viitoare, să creeze soarele artificial într-un laborator şi să iniţieze o reacţie termonucleară. Scopul experimentului - crearea de temperaturi mai mari de o sută de milioane de grade Celsius, dintr-o bucată de combustibil nu mai mare decât vârful unui stilou.
Daca va reuşi, experimentul va marca primul pas spre construcţia unei centrale bazate pe fuziunea nucleară.
?Pot să spun că experimentul este în interesul întregii naţiuni. Va contribui la securitatea energetică şi la bunăstarea tuturor. Energia obţinută prin fuziune nucleară este o sursă de energie ce va fi folosită milioane de ani de acum încolo.? a declarat John Nuckolls, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Experimentul va costa două miliarde de dolari. În urmă cu doi ani, cercetătorii chinezi au testat prima centrală din lume pe bază de fuziune nucleară. Proiectul, denumit "Soare Artificial", a fost un succes. Atomii de tritiu si deuteriu au fost determinaţi să fuzioneze, la o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius, pentru aproximativ trei secunde.
Observator