Cazul este investigat de Autoritatea internă de supraveghere a Uniunii Europene (UE), informează Euobserver.
"Am primit o plângere şi am trimis o scrisoare la BCE. Acum aşteptăm un răspuns", a declarat un purtător de cuvânt al ombudsmanului UE, Nikiforos Diamandouros. BCE are timp până la sfârşitul lunii octombrie pentru a răspunde, a spus el.
Banca Centrală Europeană a confirmat primirea scrisorii, însă a respins afirmaţia că apartenenţa la G30 ar fi contrară codului etic al instituţii.
Plângerea împotriva lui Draghi a fost depusă în iunie de Corporate Europe Observatory, o organizaţie din Bruxelles care promovează transparenţa.
Corporate Europe Observatory a criticat apartenenţa lui Draghi la un grup de lobby bancar al cărui obiectiv declarat este să influenţeze dezbaterea privind reglementarea sectorului bancar.
"Există o natură opacă în privinţa activităţilor grupului şi în privinţa membrilor. Publicul nu poate cunoaşte detaliile implicării şefului BCE, întrucât întâlnirile sunt confidenţiale. Informaţii asupra discuţiilor care au loc şi asupra unor eventuale angajamente ale membrilor faţă de anumite direcţii de acţiune nu sunt accesibile publicului. În opinia noastră, grupul are caracteristicile unui vehicul de lobby pentru interese financiare private", se arată în sesizarea Corporate Europe Observatory.
Draghi a fost deja puternic criticat la numirea în funcţia de preşedinte al BCE, pentru că anterior a deţinut postul de manager la banca americană de investiţii Goldman Sachs, unde a supravegheat operaţiunile europene, între care tranzacţii prin care Grecia şi-a ascuns deficitul bugetar real.
G30 este condus de fostul preşedinte al BCE Jean-Claude Trichet, iar printre membri se numără persoane importante cu atribuţii de reglementare, directori din sectorul financiar şi academicieni.