Protestul a coincis cu o reuniune a miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană, cărora fermierii le-au cerut măsuri de sprijin pentru sectorul agricol aflat într-o profundă criză.
Comisia Europeană a oferit ajutoare de 500 milioane de euro, dar agricultorii consideră că nu este suficient.
Centrul capitalei belgiene a fost blocat de fermierii care au venit cu peste 1.000 de tractoare. Agricultorii au descărcat în stradă cauciucuri şi baloţi de fân, cărora le-au dat foc, şi au înaintat, destul de ameninţător, spre sediile instituţiilor europene. Forţele de ordine au recurs la tunurile cu apă pentru a-i ţine la distanţă.
Fermierii, veniţi nu doar din Belgia ci şi din Franţa, Olanda şi Germania, susţin că nu mai pot face faţă crizei sectorului agricol din Uniunea Europeană.
Criza s-a agravat după ce Rusia a oprit importul de produse agricole din Uniunea Europeană, ca represalii pentru sancţiunile impuse după anexarea Crimeei.
Fermierii au pierdut, astfel, o piaţă de export în valoare de 5,5 miliarde de euro. Planul de ajutor al Comisiei Europene se ridică la doar 500 de milioane de euro. Franţa, ţara cu cel mai puternic sector agricol din Uniune, nu şi-a ascuns nemulţumirea.
Comisia susţine, totuşi, că planul său constituie un ajutor real pentru producători. Nu vor fi, însă, afectate reformele care au liberalizat piaţa produselor agricole, ceea ce, în opinia fermierilor, a declanşat criza.