Interviul lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin nu a fost încă postat pe internet, dar acesta face deja pe placul autorităților ruse.
Într-un videoclip postat pe X, care anunță întâlnirea de marți - primul interviu pe care Putin îl acordă unei personalități din presa occidentală, de la invazia sa la scară largă în Ucraina, în urmă cu doi ani - Carlson, a făcut din presă un personaj negativ. Acesta a afirmat că publicațiile anglofone sunt "corupte" și "mint" publicul în timp ce difuzează "propaganda de cea mai urâtă speță".
Carlson a acuzat jurnaliștii că se angajează în "ședințe de încurajare lingușitoare" atunci când îl intervievează pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky, despre care fostul prezentator Fox News a afirmat că i-ar plăcea să stea serios la masă cu el, dar pe care l-a asemănat cândva cu un șobolan, potrivit CNN.
"Nici măcar un singur jurnalist occidental nu s-a deranjat să îl intervieveze pe președintele celeilalte țări"
"În timp ce politicienii și mass-media noastre au făcut acest lucru, promovând un lider străin ca și cum ar fi un nou brand de consum", a spus Carlson, "nici măcar un singur jurnalist occidental nu s-a deranjat să îl intervieveze pe președintele celeilalte țări implicate în acest conflict: Vladimir Putin".
Why I'm interviewing Vladimir Putin. pic.twitter.com/hqvXUZqvHX
— Tucker Carlson (@TuckerCarlson) February 6, 2024
Deși este adevărat din punct de vedere tehnic, Carlson minte prin omisiune, exact ceea ce a acuzat presa occidentală că face în videoclipul pe care l-a postat online. Este adevărat că niciun jurnalist occidental nu l-a intervievat pe Putin de la începutul războiului, dar nu pentru că nu ar fi existat încercări. Motivul real este destul de simplu: Putin a refuzat să acorde acces.
"Tucker chiar crede că noi, jurnaliștii, nu am încercat să-l intervievăm pe președintele Putin în fiecare zi de la invazia sa la scară largă în Ucraina?", a comentat retoric Christiane Amanpour de la CNN, văzând afirmația lui Carlson. "Este absurd - vom continua să cerem un interviu, așa cum facem de ani de zile".
În timp ce Carlson insinua că organizațiile de știri din SUA nu sunt interesate să spună povestea Rusiei, Evan Gershkovici de la Wall Street Journal stă într-o închisoare pentru că a făcut exact acest lucru.
Putin nu numai că a refuzat să participe la interviuri cu presa liberă, dar în ultimii doi ani a purtat un război împotriva presei, închizând jurnaliști, amendând companiile Big Tech pentru că au găzduit informații "false" despre invazia din Ucraina și promovând legi de cenzură care au restricționat organizațiile de presă.
În monologul postat pe rețelele de socializare, Carlson a declarat că a fost motivat să stea de vorbă cu Putin pentru că "populațiile din țările vorbitoare de limbă engleză" erau prost informate despre războiul din Ucraina, susținând că acest lucru se datorează "faptului că nimeni nu le-a spus adevărul".
Putin poartă un război total împotriva Ucrainei din februarie 2022, într-un atac care a ucis zeci de mii de oameni și a declanșat un mandat internațional de arestare pentru crime de război împotriva liderului rus. Carlson spune însă că povestea este mai mult decât atât și că presa occidentală își induce în eroare publicul.
"Mijloacele lor media sunt corupte. Își mint cititorii și telespectatorii și fac acest lucru mai ales prin omisiune", a adăugat Carlson. "Noi nu suntem aici pentru că îl iubim pe Vladimir Putin. Suntem aici pentru că iubim Statele Unite și vrem ca acestea să rămână prospere și libere", a adăugat el.
Elon Musk, proprietarul companiei X (fostul Twitter), platforma pe care va fi publicat videoclipul, a promis că nu va suprima sau bloca interviul odată ce va fi postat, a precizat Carlson. El a mai îndreptat apoi o altă lovitură la adresa Occidentului. "Guvernele occidentale, în schimb, vor face cu siguranță tot posibilul să cenzureze acest videoclip și alte platforme cu principii mai puțin solide, pentru că asta fac", a spus Carlson.
"Este frapant să-l vezi pe Carlson justificându-și interviul cu Putin și călătoria în Rusia ca fiind munca unui jurnalist - în condițiile în care jurnaliștii occidentali stau literalmente în închisoare pentru că nu au făcut nimic greșit decât să încerce să relateze în mod independent în Rusia lui Putin, ca să nu mai vorbim de numeroșii jurnaliști ruși care se confruntă cu închisoarea sau exilul în efortul de a-și continua munca", a declarat pentru CNN Susan Glasser, scriitoarea de la New Yorker, care a fost anterior coșef al biroului din Moscova al Washington Post.
"Jurnalismul adevărat, din păcate, este o crimă în Rusia lui Putin", a adăugat Glasser. "Va recunoaște acest lucru raportul său de acolo?".
CNN l-a întrebat marți pe Carlson de ce ar defăima presa afirmând în mod fals că jurnaliștii nu sunt interesați să îl intervieveze pe Putin sau să relateze despre Rusia. CNN l-a întrebat, de asemenea, dacă în timpul discuției l-a întrebat pe Putin despre încarcerarea lui Gershkovici. Mesajele trimise au rămas fără răspuns.