Celebra mască a lui Tutankhamon, care are o vechime de peste 3.000 de ani şi se află la Muzeul Egiptului din Cairo, a fost reabilitată cu lipici industrial.
Curăţătorul muzeului i-a rupt din greşeală barba în timp ce o curăţa şi, de teamă să nu fie amendat, a căutat o soluţie fără să ceară opinia unui expert: adeziv total nepotrivit, cumpărat de la supermarket, iar acum daunele sunt ireversibile.
În prezent, există un spaţiu între barbă şi faţă, unde se poate vedea un strat de adeziv galben trasparent, a mai spus unul dintre specialişti.
Muzeul Egiptean din Cairo a dezminţit faptul că angajaţii săi au distrus masca funerară, una dintre cele mai frumoase piese ale instituţiei vizitate anual de sute de mii de turişti.
O anchetă internă a fost declanşată la muzeu pentru ca vinovatul să fie identificat şi pedepsit.
Aceasta a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea. Mormântul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, până când arheologul britanic Howard Carter a reuşit să îl găsească, după mulţi ani de săpături sterile.
Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. - 1327 î.e.n., începându-şi domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de "regele eretic". Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, şi avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas până în zilele noastre un mister - ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.