Am privit fascinaţi ceremoniile cu ocazia jubileului Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar şi Olimpiada de Vară de la Londra. Am urmărit cu sufletul la gură saltul din stratosferă al lui Felix Baumgartner. Dar am fost şi înfricoşaţi de distrugerile aduse de uraganul Sandy.
Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a fost un moment de
celebrări în tot Regatul Unit al Marii Britanii. Momentul-cheie, însă, a fost marea defilare de pe Tamisa a flotei regale, pe 5 iunie. Ambarcaţiunea regală în roşu şi auriu, având-o la bord pe suverana îmbrăcată în alb, a condus parada navală care a durat aproape patru ore.
Un milion de supuşi au urmărit evenimentul istoric de pe malurile Tamisei, în timp ce alte câteva milioane de oameni au asistat la paradă din faţa televizoarelor.
O lună mai târziu, Londra a fost din nou în atenţia lumii întregi. De această dată, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară, a căror ceremonie de deschidere de pe 27 iulie a fost una spectaculoasă.
Un spectacol demn de un film de Oscar a avut loc pe Stadionul Olimpic din capitala Angliei, în prezenţa a 80.000 de spectatori şi a zeci de şefi de stat şi de guvern. Si de aceasta dată regina Elisabeta a II-a fost în centrul atenţiei, atunci când Daniel Craig în rolul lui James Bond a escortat-o la stadion cu elicopterul.
Întregul show a costat 27 de milioane de euro. Nici ceremonia de închidere a Jocurilor nu a fost cu nimic mai prejos. Cel mai aşteptat moment a fost momentul Spice Girls, trupa reunindu-se în formulă completă special pentru acest eveniment grandios.
Nu putem trece cu vederea ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru Pace de la Oslo din 11 decembrie. Laureatul: Uniunea Europeană. Iar după ceremonie a urmat un concert memorabil, cu un moment sută la sută românesc: recitalul oferit de Fanfara Ciocârlia.
Cei 12 membri ai Fanfarei au cântat în faţa unui public select. Pe aceeaşi scenă au mai concertat Kylie Minogue, Seal şi Jennifer Hudson. Gazdele spectacolului au fost actorii Sarah Jessica Parker şi Gerard Butler.
Un moment fabulos al anului 2012 a fost saltul istoric din spaţiu al austriacului Felix Baumgartner. Bărbatul a sărit din stratosferă, de la aproape 39 de kilometri distanţă de Pământ, a depăşit viteza sunetului şi a supravieţuit!
Saltul lui Baumgartner a durat aproximativ 8 minute, prilej cu care austriacul a bătut un record mondial care dura de peste patru decenii. Fusese stabilit în 1960 de un fost colonel în armata americană.
Apocalipsa mayaşă de pe 21 decembrie, care până la urmă nu s-a adeverit, a reprezentat un alt prilej de ceremonii grandioase. Cele mai impresionante au fost cele din Guatemala, Honduras şi Belize.
Anul 2012 a fost marcat şi de o serie de evenimente tragice. Pe 17 ianuarie, pachebotul Costa Concordia, cea mai mare navă de pasageri din lume, cu 4.200 de oameni la bord, a naufragiat în apropiera insulei Giglio din Italia. 30 de oameni au murit şi alţi doi sunt daţi dispăruţi şi acum, la aproape un an de la tragedie.
De departe însă cel mai dramatic eveniment a fost Uraganul Sandy, care a distrus totul în cale. Acesta, având un diametru de peste 800 de metri, a ucis şi a produs pagube în 21 de state.
Sandy nu a iertat Statele Unite, dar nici Canada şi Caraibele, uraganul ucigând în total 250 de oameni şi provocând distrugeri de ordinul zecilor de miliarde de dolari.