Antena 3 CNN Externe Cele mai poluate 10 locuri de pe mapamond

Cele mai poluate 10 locuri de pe mapamond

Cele mai poluate 10 locuri de pe mapamond
17 Sep 2007   •   12:40

Noi centre industriale extrem de poluante din India, China şi din spaţiul fostei Uniuni Sovietice au fost incluse pe lista ?locurilor cele mai poluate din lume?, potrivit clasamentului din 2007 publicat de Institutul Blacksmith, organizaţie neguvernamentală cu sediul la New York. ?Topul 10? al celor mai poluate locuri din lume vizează centre din 7 ţări, care afectează sănătatea a 12 milioane de persoane, în special a copiilor, potrivit institutului care a realizat acest clasament în colaborare cu fundaţia Green Cross Suisse. Clasamentul pe 2007 include patru noi locaţii: două din India, Sukinda şi Vapi, una din China, Tianying, şi una din Azerbaidjan, Sumgayit. ?Exploatarea minelor, poluarea care datează din perioada războiului rece şi producţia industrială neregulată sunt principalele cauze ale poluării identificate în raportul Institutului Blacksmith?, se menţionează în document.

Regiunea Vapi este una ?supraaglomerată de centre industriale, unde au fost semnalate peste 50 de cazuri de contaminare a solului şi apei cu pesticide, bifenili policloruraţi, crom, mercur, plumb şi cadmiu?.

Printre celelalte zece locuri poluate figurează Linfen din China, La Oroya din Peru, Dzerjinsk şi Norilsk din Rusia, Cernobîl din Ucraina şi Kabwe din Zambia. Organizaţia neguvernamentală a întocmit, de asemenea, lista ?celor mai poluate 30 de locuri?, descrise drept ?foarte toxice şi periculoase pentru sănătatea umană?, printre care o serie de locaţii din Kîrgîzstan şi Republica Dominicană.

Singurele regiuni geografice care nu figurează pe lista celor ?30? sunt Orientul Mijlociu şi Oceania. Institutul Blacksmith a fost fondat în 1999 şi şi-a stabilit drept obiectiv susţinerea proiectelor de mediu legate de poluare.

Fundaţia Green Cross Suisse militează pentru limitarea pagubelor generate de catastrofele industriale şi militare.

Antena3.ro

Top 10 cele mai poluate regiuni: Sumgayit (Ayerbaijan), Linfen(China), Tianying (China), Sukinda (China), Vapi (India), La Oroya (Peru), Dzerzhinsk (Rusia), Norilsk (Rusia), Chernobîl (Ucraina), Kabwe (Zambia).

Sursa foto: blacksmithinstitute.org

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close