Antena 3 CNN Externe Cele mai multe accidente aviatice au loc la sol!

Cele mai multe accidente aviatice au loc la sol!

Cele mai multe accidente aviatice au loc la sol!
24 Feb 2007   •   12:25

Cele mai multe accidente aviatice se petrec? pe pământ. Concluzia, cel puţin surprinzătoare, aparţine specialiştilor revistei americane ?Forbes?. Jurnaliştii au analizat statisticile din ultimii ani şi au stabilit că cele mai multe accidente aviatice nu se petrec în timpul zborului propriu-zis, ci la decolare sau aterizare. Pe baza acestor date, specialiştii au întocmit un clasament al celor mai periculoase aeroporturi din Statele Unite.

Deşi cei mai mulţi călători se tem de zborul propriu zis, statisticile arată că doar 74 de avioane s-au prăbuşit în timpul curselor, din 2001 încoace, în ciuda faptului că în lume au loc peste 10 milioane de zboruri anual. În ultimii şase ani, numai în Statele Unite, 108 persoane au murit în urma accidentelor în care au fost implicate curse comerciale.

Multe dintre incidente au avut drept cauză supra-solicitarea aeroporturilor. Potrivit jurnaliştilor revistei ?Forbes?, numai anul trecut au avut loc 330 de incidente în timpul decolării sau aterizării avioanelor. Specialiştii au analizat condiţiile de zbor de pe 452 de aeroporturi din Statele Unite.

Potrivit articolului, cel mai periculos aeroport este Northtown, din Las Vegas, unde, din 2001 şi până acum au avut loc 63 de incidente, soldate cu 6 morţi. Poziţia secundă în acest nedorit clasament îi revine aeroportului Dougherty Field din Long Beach, unde in ultimii 6 ani au avut loc 78 de accidente, dar nici unul nu s-a soldat cu victime.

Pe locul trei în analiza jurnaliştilor de la ?Forbes? se situează aeroportul Charlotte, din Florida. Considerată una dintre cele mai sigure, baza aeriană a ieşit în evidenţă din cauza prăbuşirii unui zbor Airways Express, în 2003, soldat cu 21 de morţi.

Din top nu lipsesc aeroporturile importante din Statele Unite. Pe locul 5 este situat Los Angeles International, cu 95 de incidente serioase în ultimii 6 ani, în timp ce al doilea aeroport ca număr de curse din SUA, O'Hare International din Chicago, este pe locul opt, cu 68 de accidente.

Totuşi, alte aeroporturi importante, cum ar fi JFK şi LaGuardia, în New York sau Hartsfield-Jackson din Atlanta nu figurează în topul celor mai periculoase.

Din 2004, agenţia care se ocupă de siguranţa zborurilor a cheltuit peste un miliard de dolari anual pentru modernizarea sistemelor de siguranţă. Suma nu este însă nici pe departe suficientă, mai ales că specialiştii cred că cele mai multe incidente au avut loc din cauza lipsei echipamentelor necesare, în aeroporturi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close