Antena 3 CNN Externe Cele mai aşteptate alegeri din lume. De ce votează americanii pe 4 noiembrie?

Cele mai aşteptate alegeri din lume. De ce votează americanii pe 4 noiembrie?

Cornel Preda
2 minute de citit Publicat la 12:23 04 Noi 2008 Modificat la 12:23 04 Noi 2008
Cele mai aşteptate alegeri din lume. De ce votează americanii pe 4 noiembrie?
Toţi ochii sunt acum aţintiţi spre America. Odată la 4 ani, cele mai aşteptate alegeri din lume acaparează atenţia întregii planete. Tradiţia democraţiei de peste Ocean constă tocmai în spectacolul liber consimţit prin care cetăţenii "Jandarmului Universal" îşi aleg preşedintele cu o precizie de invidiat. Iată în continuare explicaţia mecanismului prin care alegerile din SUA par a fi dintotdeauna un eveniment pregătit cu rigurozitate până în cele mai mici amănunte.
Spre deosebire de modelul american, alegerile prezidenţiale din România sunt decalate de la mandat la mandat. Dacă în 1990 acestea au avut loc în luna mai, iar în 1992 în septembrie, în 2009 vom alege preşedintele în luna decembrie. La americani însă situaţia este alta. Alegerile, şi nu doar cele prezidenţiale, ci orice tip de alegeri pentru funcţii federale, au loc de fiecare dată între 2 noiembrie şi 8 noiembrie, conform unei reguli foarte simple.
Alegerile din Statele Unite ale Americii sunt programate în prima zi de marţi după prima zi de luni din noiembrie. În 2008, această zi cade pe 4 noiembrie şi în unele state americane este considerată sărbătoare legală: Delaware, Hawaii, Kentucky, Montana, New Jersey, New York, Ohio şi Virginia de Vest. Alte state au legi prin care permit salariaţilor să îşi ia liber de la serviciu, fără a recupera ziua pierdută, care este bineînţeles plătită. Şi niciun angajator nu se opune, pentru că nu şi-ar permite un proces pentru obstrucţionarea exercitării dreptului de a vota.
Dar de ce se votează în prima zi de marţi, după prima zi de luni din noiembrie? Să o luăm cu începutul. Aşadar, se votează în luna noiembrie pentru că în mare parte din istoria sa, America a fost o societate agrară. Legiuitorii au considerat astfel că luna noiembrie - după recoltă, dar înainte ca iarna să se instaleze şi să îngreuneze călătoriile către locaţiile de vot - este ideală pentru a vota.
Cât priveşte ziua săptămânii în care se desfăşoară votul încă din 1845, aceasta este legată tot de fermieri. Aceştia călătoreau în general pe cai sau cu cabrioletele, iar majoritatea dintre ei aveau nevoie de mai mult de o zi pentru a ajunge la locaţia de vot. A fost aleasă ziua de marţi pentru ca aceia care luau parte la slujba de duminică la biserică să poată să ajungă în timp util la vot chiar dacă începeau călătoria după rugăciuni. Astfel s-a evitat un conflict cu Biserica.
De latura spirituală, şi nu numai, este legată şi condiţia pentru care a fost aleasă prima marţi după prima luni din noiembrie şi nu prima marţi din noiembrie. În primul rând, 1 noiembrie este Ziua Tuturor Sfinţilor, o zi în care romano-catolicii erau obligaţi să participe la procesiuni. Totodată, comercianţii îşi întocmeau bilanţurile pentru luna abia încheiată în prima zi a lunii în curs, iar voturile lor nu se dorea a fi pierdute.
Pe 4 noiembrie, America îşi va alege un nou preşedinte, dintre democratul Barack Obama şi republicanul John McCain. Antena3.ro vă va ţine la curent în aceste zile cu ceea ce se întâmplă peste Ocean, de aici putând afla primii cine va fi cel care se va instala pentru următorii patru ani la Casa Albă.
BARACK OBAMA

JOHN McCAIN

Sursa foto: Virginmedia.com
Cornel Preda, Antena3.ro

×
x close