Antena 3 CNN Externe Cel puțin 30 de persoane au murit în Sudan după ce un baraj s-a rupt din cauza ploilor. 50.000 de oameni au fost afectați de inundații

Cel puțin 30 de persoane au murit în Sudan după ce un baraj s-a rupt din cauza ploilor. 50.000 de oameni au fost afectați de inundații

baraj arbaat sudan
În total, cel puțin 132 de persoane au murit în Sudan din cauza inundațiilor. Sursă colaj foto: X
de Andreea Ştefan    |    27 Aug 2024   •   22:56

Din cauza ploilor torențiale din ultimele zile, cel puțin 30 de persoane au murit în nord-estul Sudanului, după ce duminică s-a rupt barajul Arbaat, iar oamenii nu au mai putut fi salvați din calea puhoilui, conform Biroului ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA), citat de AFP.

Sudanul se confruntă cu un sezon ploios intens de luna trecută, care a generat numeroase inundații, în special în nordul țării.

Ploile torențiale au inundat regiunea Arbaat, situată la nord de orașul Port-Sudan, în statul Mării Roșii, determinând surparea barajului Arbaat duminică.

„Treizeci de decese au fost confirmate” în urma colapsului barajului, a anunțat luni o delegație guvernamentală citată de OCHA, care a avertizat că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Barajul Arbaat se află la aproximativ 38 de kilometri nord-vest de Port-Sudan, unde Guvernul își are sediul de facto, după ce autoritățile au fost nevoite să evacueze capitala Khartoum din cauza conflictului armat declanșat în aprilie 2023 între forțele armate și paramilitarii Forțelor de Susținere Rapidă (FSR).

„Până la 50.000 de persoane care locuiesc în zonele din vestul barajului au fost grav afectate,” a precizat OCHA, adăugând că „aproximativ 70 de sate din jurul barajului Arbaat au fost lovite de inundații puternice,” care au distrus „20 de sate.”

În total, cel puțin 132 de persoane au murit în Sudan din cauza inundațiilor din acest sezon ploios, care durează din mai până în octombrie în majoritatea țării, a informat luni Ministerul Sănătății.

Autoritățile sudaneze și ONU au semnalat, de asemenea, o creștere a cazurilor de holeră ca urmare a acestor ploi torențiale.

În contextul războiului din Sudan, armata condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhane se confruntă cu FSR, condusă de fostul său adjunct, generalul Mohamed Hamdane Daglo. Cele două părți au fost acuzate de crime de război, inclusiv bombardamente indiscriminate în zone civile, în acest conflict care a provocat zeci de mii de morți și a forțat peste șase milioane de oameni să își părăsească locuințele, conform ONU.

Infrastructura Sudanului, deja fragilă înainte de război, a fost devastată. Atât armata, cât și FSR sunt acuzate că au vizat instalații civile, iar luptele au împiedicat repararea și întreținerea acestora.

×
Subiecte în articol: Sudan baraj rupt ploi torentiale inundatii
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close