Antena 3 CNN Externe Cel puțin 30 de oameni au fost uciși într-o lovitură efectuată de Israel asupra unei școli din Gaza, acuză Hamas

Cel puțin 30 de oameni au fost uciși într-o lovitură efectuată de Israel asupra unei școli din Gaza, acuză Hamas

Khan Younis
Imagine captată după o lovitură efectuată anterior de armata israeliană în zona Mawasi din Khan Younis, la 13 iulie 2024. Sursă foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iul 2024   •   16:36

Cel puțin 30 de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite, sâmbătă, într-un raid aerian israelian asupra unei școli din Deir-al Balah, în centrul Fâșiei Gaza, transmite CNN, care citează Ministerul palestinian al Sănătății din enclavă, controlat de Hamas.

Majoritatea celor loviți în școală sunt femei și copii, potrivit doctorului Khalil Al-Daqran, purtător de cuvânt al spitalului Al-Aqsa, unde au fost aduse victimele.

Apărarea Civilă Palestiniană susține că în clădirea respectivă se aflau mult de 4.000 de persoane strămutate.

Atacul a avut loc la scurt timp după ce armata israeliană a emis noi ordine de evacuare din cartierele orașului Khan Younis, unde militarii statului evreu au lansat la începutul săptămânii o nouă ofensivă, soldată până în prezent cu zeci de morți.

Israelul a declarat că aproximativ 100 de militanți au fost uciși în timpul luptelor recente iar, cu privire la atacul de sâmbătă, că acesta ar fi fost menit să distrugă un centru de comandă și control al Hamas aflat în interiorul școlii.

Un martor ocular din Khan Younis a declarat pentru CNN că s-a trezit printre țipetele oamenilor care fugeau și că a auzit explozii și a văzut rachete de semnalizare pe cer.

Antony Blinken spune că protagoniștii războiului din Gaza sunt aproape de un armistițiu

Israelul a lansat ofensiva militară în Gaza după ce Hamas a atacat pe 7 octombrie 2023 în sudul statului evreu.

Cel puțin 1.200 de persoane au fost ucise atunci de gherilele islamiste și alte peste 250 au fost răpite și duse în Gaza, potrivit autorităților israeliene.

De atunci, operațiunea militară israeliană declanșată pentru anihilarea Hamas ar fi ucis peste 39.000 de palestinieni și ar fi rănit alți peste 90.000 în Gaza, conform Ministerului Sănătății din enclavă, controlat de Hamas.

Până la începutul lunii iulie, aproape două milioane de persoane fuseseră strămutate în Gaza, ceea ce reprezintă aproape întreaga populație a acestui teritoriu, potrivit datelor ONU.

Joi, armata israeliană a anunțat că a recuperat, în ziua precedentă, cadavrele a cinci ostatici israelieni dintr-un tunel situat în Khan Younis într-o zonă desemnată anterior drept "umanitară".

În ciuda luptelor, oficialii americani și israelieni și-au exprimat optimismul, săptămâna aceasta, cu privire la posibilitatea unei încetări a focului și a unui acord privind ostaticii.

Secretarul de stat american Antony Blinken a exprimat apropierea acestei înțelegeri folosind o expresie din fotbalul american. Blinken a spus, vineri, că părțile sunt "în interiorul liniei de 10 yarzi și se îndreaptă spre linia porții".

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că va trimite, probabil, o echipă de negociere la discuțiile de la Roma, de săptămâna viitoare.

Netanyahu s-a aflat la Washington săptămâna aceasta și s-a întâlnit cu prezumptiva candidată democrată la alegerile prezidențiale, Kamala Harris.

Vicepreședintele SUA l-a îndemnat pe premierul israelian să încheie un acord de armistițiu, în cadrul propunerii de pace avansate de SUA.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close