Demonstranţii cereau o acţiune militară fermă a Turciei, dar şi a puterilor occidentale, împotriva trupelor grupării Statul Islamic din Siria.
Manifestaţii similare ale imigranţilor kurzi au avut loc în mai multe capitale din Vestul Europei.
Mii de kurzi au ieşit în stradă, atât în estul Turciei, cât şi la Istanbul şi Ankara, pentru a denunţa refuzul guvernului turc de a interveni împotriva teroriştilor din gruparea Statul Islamic.
Protestele au fost declanşate de situaţia oraşului sirian, cu populaţie kurdă, Kobani, situat la frontiera cu Turcia care este asediat de islamişti.
Poliţia turcă a intervenit cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care au acuzat guvernul de la Ankara de complicitate cu Statul Islamic.
Manifestanţii au acuzat ţările europene că nu intervin mai hotărât împotriva islamiştilor care au ocupat întinse regiuni locuite de kurzi din Siria.
Nemulţumiţi de lipsa de reacţie a Uniunii Europene faţă de gruparea teroristă Statul Islamic, kurzii au organizat proteste în toată Europa. La Berlin, 600 de kurzi au ieşit în stradă.
Manifestaţii similare au fost organizate şi în alte ţări din Europa: Olanda, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Suedia şi Danemarca. Pe aeroportul Heathrow din Londra, câteva zeci de kurzi au întrerupt activitatea preţ de câteva minute.
În ultimele două luni, Statele Unite au pus bazele unei coaliţii internaţionale care să lupte cu gruparea teroristă ISIS. Marea Britanie şi Franţa, alături de cinci state arabe s-au alăturat şi participă la bombardamentele din Irak şi Siria. Olanda urmează să trimită în zonă şase avioane F16 şi 250 de soldaţi.
Alan Henning este al patrulea ostatic occidental decapitat de SI în Siria, după jurnaliştii americani James Foley, pe 19 august, şi Steven Sotloff, pe 2 septembrie, şi lucrătorul umanitar britanic David Haines, pe 13 septembrie.
Citiţi şi Cum va arăta războiul împotriva jihadiştilor Statului Islamic. Obama vrea să "slăbească şi într-un final să distrugă gruparea"