Antena 3 CNN Externe Cel puțin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executați de militarii ruși, spune Kievul

Cel puțin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executați de militarii ruși, spune Kievul

protest prizonieri ucraineni rusia profimedia
Investigarea acestor cazuri este dificilă din cauza lipsei accesului la locurile faptelor | Sursă foto: Profimedia
de Andreea Ştefan    |    03 Iul 2024   •   20:48

Potrivit unui anunț făcut miercuri de către un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, Iuri Belousov, cel puțin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executați în timp ce se aflau în captivitate în Rusia, de la începutul invaziei.

„În total, peste 110 dintre soldaţii noştri au fost executaţi în centre de detenţie după ce au fost capturaţi. Printre ei sunt şi cei din Olenivka", a afirmat Belousov într-un interviu acordat agenţiei ucrainene de stat Ukrinform, referindu-se la centrul de detenţie din Doneţkul ocupat, unde cel puţin 53 de soldaţi au fost ucişi în mai multe explozii în iulie 2022.

El a explicat că investigarea acestor cazuri este dificilă din cauza lipsei accesului la locurile faptelor și, în unele situații, la corpurile victimelor, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, Ucraina utilizează diverse tehnologii pentru a documenta în măsura posibilului ceea ce s-a întâmplat, chiar și în absența accesului fizic.

Pe de altă parte, Iuri Belousov a subliniat că măsurile de tortură aplicate prizonierilor de război ucraineni în peste 200 de centre de detenție din Rusia sunt de natură sistematică, ceea ce arată că tortura este o „parte integrantă" a politicii de stat ruse.

În prezent, anchetatorii ucraineni încearcă să determine amploarea acestei practici în Rusia.

„Avem o unitate separată care se concentrează pe acest gen de probleme. Este doar o chestiune de timp până când aceşti oameni vor cădea în mâinile noastre", a declarat Belousov, referindu-se la autorii faptelor respective.

În acelaşi timp, autorităţile ucrainene investighează moartea altor 62 de soldaţi care ar fi fost executaţi de forţele ruse în timp ce încercau să se predea.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Geoană, la un pas de a intra în cursa pentru prezidențiale
x close