Atunci când vorbeşti despre o ţară, te gândeşti la cele mai reprezentative simboluri care o alcătuiesc: steagul, imnul naţional, preşedintele, iar lista poate continua.
Când facem referire la SUA, Biroul Oval, locul în care preşedintele celei mai puternice ţări din lume ia decizii vitale pentru ţara sa şi întreaga planetă, este unul din simbolurile adânc întipărite în mentalul colectiv.
Biroul Oval a devenit asociat în mintea americanilor cu Președinția în sine, prin imagini de neuitat. Utilizarea Biroului Oval pentru emisiunile de televiziune a avut un sentiment de gravitație, ca atunci când Richard Nixon a vorbit la telefon cu astronauții de pe Apollo 11 sau tânărul președinte Kennedy prezenta informațiile despre criza rachetelor cubaneze, sau a președintelui Ronald Reagan care a adresat națiunii mesajul cu privire la explozia în spațiu a navetei Challenger sau Președintele George W. Bush care a vorbit națiunii în seara de 11 septembrie 2001.
Biroul de lucru al Președintelui SUA a fost mutat din reședința principală în aripa de vest al Casei Albe în 1902. La început, președintele a avut un birou dreptunghiular în centrul noii aripi. Primul Birou Oval a fost construită în 1909 în timpul administrației Președintelui Taft. Președintele Taft a avut intenția de a avea un Biroul Oval în mijlocul aripii. Situat în inima aripii de vest, ar fi putut fi implicat mai mult cu funcționarea de zi cu zi a administrației lui.
În ziua de 24 decembrie 1929, un incendiu a distrus aripa de vest, în timpul administrației Herbert Hoover, fiind necesară reconstrucția. În timpul președinția lui Hoover Biroul Oval a fost reconstruit în același loc, în centru, s-a îmbunătățit calitatea tapițeriei și a fost instalată prima centrală de aer condiționat.
"Acesta este locul 0 al Planetei, de unde se iau cele mai importante decizii care au scris istorie, dar care vor schimba lumea din temelii", scria unul din cei mai reputaţi jurnalişti americani.
Din acest birou au fost luate decizii care au intrat în instorie, dar s-au întâmplat şi momente picante, delicat spus. Printre acestea se numără acela în care liderul palestinian Yasser Arafat aştepta afară, să intre la Clinton, iar acesta avea chiar în Biroul Oval o întâlnire de amor cu stagiara Monica Lewinsky, una dintre multele desfăşurate chiar în camera sa de lucru. Dincolo de toate acestea, Biroul Oval este locul strategic cel mai puternic şi mai mediatizat din întreaga lume.