Alegerile parlamentare din Georgia sunt programate săptămâna viitoare, iar partidul condus de Ivanishvili, Visul Georgian, este cotat cu şanse importante, ceea ce i-ar putea aduce miliardului de 56 de ani postul de premier, care va deveni cea mai importantă funcţie din stat după schimbările legislative din 2013.
Ivanishvili şi-a anunţat intrarea în politică în urmă cu aproape doi ani, iar acest lucru i-a adus pierderea cetăţeniei georgiene şi amenzi de zeci de milioane de dolari din partea autorităţilor.
Oficial, cetăţenia a pierdut-o pentru că deţinea şi un paşaport francez (Georgia interzice dubla naţionalitate), iar amenzile au venit ca urmare a unor nereguli în finanţarea diverselor campanii.
Însă în spatele acestor decizii stă mai curând războiul personal pe care Ivanishvili îl are cu preşedintele Saakashvili.
Prieteni şi duşmani
În 2003, în timpul Revoluţiei Trandafirilor, care a dus la îndepărtarea regimului corupt condus de Eduard Shevardnadze, Ivanishvili a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai lui Saakashvili, cel care a preluat puterea.
Însă, odată cu trecerea timpului, Ivanishvili a devenit tot mai dezamăgit de aliatul său, dezacordurile dintre cei doi au devenit tot mai dese, iar relaţia atât de strânsă din urmă cu un deceniu s-a răcit definitiv.
Ivanishvili a rupt definitiv relaţiile cu fostul său prieten în 2007, atunci când Saakashvili a înăbuşit mai multe proteste ale opoziţiei şi a înăsprit controlul presei. Un an mai târziu, Georgia s-a găsit într-un scurt, dar dezastruos, război cu Rusia.
„A contruit un guvern autoritar, însă în acelaşi timp încearcă să arate Europei şi Americii că aici se contruieşte democraţia. Oamenii au fost înşelaţi, inclusiv eu”, a declarat Ivanishvili, într-un interviu acordat AP.
Replica preşedintelui nu s-a lăsat aşteptată. Acesta îl consideră pe rivalul său un „lacheu al Rusiei” şi a catalogat Visul Georgian ca fiind reprezentantul „forţelor întunericului”. De asemenea, Saakashvili consideră că Ivanishvili încearcă să-şi ataragă sprijinul politic şi al votanţilor folosindu-se de averea sa, care este aproape jumătate din PIB-ul Georgiei.
Averea lui Bidzina Ivanishvili
Bidzina Ivanishvili are o avere estimată la 6,4 miliarde de dolari, cea mai mare parte a ei făcută în Rusia.
Cel mai mic frate dintr-o familie cu cinci copii, cel care astăzi ţinteşte postul de premier al Georgiei a avut parte de o copilărie dificilă, de multe ori întâmplându-se să nu aibă cu ce se încălţa şi visând în zadar la o bicicletă.
Greutăţile l-au determinat să se dedice studiilor şi, după ce a obţinut o diplomă de inginer în Tbilisi, s-a mutat la Moscova, unde şi-a luat doctoratul în economia muncii.
Perestroika lui Gorbaciov i-a oferit o bună oportunitate de a deveni antrepenor, iar Ivanishvili şi unul dintre prietenii săi au profitat la maximum, începând să importe PC-uri în Uniunea Sovietică, într-o perioadă în care preţul unui computer era echivalentul a două sau trei maşini.
În 1990, cu un an înainte de dispariţia URSS, Ivanishvili şi partenerul său aveau deja suficienţi bani pentru a înfiinţa o bancă, Rossiyskiy Kredit, care a devenit repede una dintre cele mai importante instituţii financiare, deşi primul său sediu era într-o grădiniţă.
Afacerile s-au dezvoltat rapid, iar Ivanishvili a început să cumpere instalaţii de minerit şi metale de pe tot cuprinsul Rusiei, revânzând ulterior acţiunile cu un profit imens.
„Niciodată nu am încălcat legea. Şi niciodată n-am trădat sau înşelat pe cineva”, spune omul de afaceri, răspunzând scepticilor care nu cred că şi-a construit averea în mod cinstit.
Ivanishvili şi-a construit în acelaşi timp o faimă de filantrop, construind şcoli şi spitale, cumpărând încălţăminteşi pături pentru militari. Este cunoscut pentru pasiunea sa pentru artă şi animalele exotice.
În cazul în care va ajunge prim-ministru, Ivanishvili promite reforme rapide şi agresive care să întărească instituţiile democratice şi oameni de afaceri locali şi străini care să investească în economie. El intenţionează să ducă o politică pro-occidentală, care să ducă Georgia în NATO într-o zi, şi să dezgheţe legăturile economice cu Rusia, o sarcină deloc uşoară.
Ivanishvili susţine că nu există riscul de a fi corupt de putere, explicând că, în calitatea de om de afaceri, i-a avansat doar pe cei care nu se temeau să-l contrazică.
„Un om inteligent, dotat, poate face multe lucruri pentru el, dar şi pentru prietenii săi, pentru localitatea sa, pentru ţara sa. În astfel de ţări mici, totul depinde de o singură persoană, ceilalţi îl urmează imediat”, a conchis Ivanishvili.