Peste 1.000 de jurnalişti din întreaga lumea au fost ucişi, în ultimii 10 ani, tocmai din cauza meseriei pe care o practicau. Este concluzia unui studiu dat publicităţii la Londra de Institutul Internaţional privind Siguranţa Jurnaliştilor. Şi mai interesant e faptul că doar un sfert dintre ei au murit în zone de conflict. Pierderile de vieţi omeneşti în rândul jurnaliştilor nu sunt ale celor care scriu reportajele mari. Sunt de fapt jurnalişti obişnuiţi, aflaţi câteodată sub ameninţarea directă a celor mai mari pericole din ţara lor. Iar când sunt ucişi nimănui nu-i pasă.
Studiul precizează faptul că Irakul este cel mai periculos loc pentru reporteri, urmat apoi de Rusia şi Columbia. Şi, totuşi, nu în Irak au murit cei mai mulţi oameni de presă, se arată în raport. Din 1996 încoace, 1.101 jurnalişti au fost ucişi.
Aproape jumătate dintre ei au fost împuşcaţi mortal, iar peste 600 au fost ucişi în timp ce îşi făceau meseria în ţările lor, pe timp de pace.
?E foarte uşor să ucizi un jurnalist pentru că scapi fără probleme. Majoritatea ucigaşilor nu au fost niciodată identificaţi cu atât mai puţin judecaţi. Aşa că trebuie să găsim o metodă să atacăm acest fenomen numit lipsa pericolului de pedeapsă în majoritatea ţărilor?, spune Richard Sambrook, unul dintre autorii raportului.
În Irak, considerată zonă de conflict, 138 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa în ultimii ani. Rusia, o zonă paşnică, este pe locul doi cu 88 de oameni din mass media lichidaţi. Ultimul caz de acest gen din Rusia a fost asasinarea, pe 7 octombrie anul trecut, a jurnalistei Anna Politovskaia.
Antena 3