Antena 3 CNN Externe Cei 7 iranieni arestaţi în Irak, eliberaţi

Cei 7 iranieni arestaţi în Irak, eliberaţi

Cei 7 iranieni arestaţi în Irak, eliberaţi
29 Aug 2007   •   09:21
UPDATE: Trupele americane au eliberat delegaţii iranieni reţinuţi la Bagdad, potrivit postului public de televiziune Iraqiya. Şapte cetăţeni iranieni au fost arestaţi marţi seară de forţele americane, în capitala irakiană. Ambasada iraniană în Irak a anunţat că a contactat deja Ministerul Afacerilor Externe de la Teheran şi că partea iraniană va trimite o scrisoare oficială de protest. Incidentul ameninţă să arunce în aer relaţiile şi aşa încordate dintre Statele Unite şi Iran.

Potrivit agenţiei de presă iraniene de stat, cei 7 erau membri ai unei delegaţii oficiale şi urmau să semneze un contract de furnizare de energie electrică. Agenţia nu a precizat câţi oameni făceau parte din delegaţie şi a citat "martori locali" pentru o bună parte din informaţiile difuzate.

Într-o înregistrare video intrată în posesia agenţiilor de presă se pot vedea soldaţii americani escortând un grup de bărbaţi, în faţa unui hotel din centrul Bagdadului. Bărbaţii au cătuşe la mâini şi sunt legaţi la ochi. Un alt grup de soldaţi părăseşte hotelul cărând bagaje şi ceea ce pare a fi un laptop.

Arestările de la Bagdad au intervenit la scurt timp după ce George W. Bush a criticat din nou, într-un discurs, amestecul Iranului în problemele interne ale Irakului. Liderul de la Casa Albă a avertizat chiar că Orientul Mijlociu se află în pragul unui "holocaust nuclear", dacă Teheranul va obţine bomba atomică.

Bush a subliniat chiar că şi-a autorizat comandanţii militari din Irak să depună eforturi pentru combaterea activităţilor criminale ale Iranului în teatrul de război. Tensiunile dintre cele două părţi sunt din ce în ce mai mari.

Statele Unite acuză Iranul că asigură arme, bani şi sprijin logistic insurgenţilor şiiţi din Irak. 5 cetăţeni iranieni sunt deţinuţi de autorităţile americane încă din luna ianuarie. Potrivit oficialilor de la Washington, suspecţii au legături cu Gărzile Revoluţionare Iraniene şi au sprijinit insurgenţa irakiană.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close