Criza gazului de la nivel european a dus la situaţia în care multe state europene se văd în imposibilitatea fizică de a acoperi necesarul de consum. În aceste condiţii au existat state care au cerut ajutorul partenerilor pentru acordarea de combustibil.
Deşi au fost făcute unele gesturi simbolice, Cehia consideră că UE nu este "destul de bine pregătită" pentru a împărţi resursele sale de gaz şi pentru a compensa astfel oprirea livrărilor de gaz rusesc.
Întrebat despre "solidaritatea" europeană, vicepremierul ceh, Alexandr Vondra, dădea exemplul unor astfel de gesturi simbolice, cu Polonia, care a trimis gaz cu camioane-cisternă în Slovacia. Sau Germania, "care a ajutat Ungaria" şi despre Italia, care este "dispusă să ajute Slovenia, în caz de urgenţă". Cu toate acestea, el a subliniat că "din nefericire, nu suntem prea bine pregătiţi pentru acest lucru. Ar trebui să elaborăm un plan privitor la gestionarea situaţiilor neprevăzute, până când vom avea infrastructuri mai bune în UE", a subliniat Vondra, citat de AFP.
Miniştrii europeni ai energiei, care se vor întruni de urgenţă luni, la Bruxelles, urmează să examineze ameliorarea mecanismelor de solidaritate europeană. În cazul în care nu sunt reluate livrările de gaz, experţii din Cele 27 state membre UE, care se vor întruni vineri la Bruxelles, urmează să discute mai direct despre măsurile ce trebuie adoptate rapid, pentru ajutarea ţărilor afectate de această criză.
Antena3.ro