Ministrul ceh al Apărării, Alexander Vondra a declarat că, în urma discuţiilor cu adjunctul secretarului american al Apărării William Lynn, guvernul de la Praga a decis că Cehia va încerca să se implice în alte moduri în acest proiect.
Praga şi Washington au semnat un acord în anul 2008 în care se stipula că Cehia va găzdui elemente ale scutului antirachetă, în ciuda criticilor aduse de Rusia. Planul a fost, de asemenea, criticat de majoritatea cetăţenilor care considerau că statul îşi asumă riscuri fără motiv.
Conform planului, Cehia urma să găzduiască un centru de avertizare preventivă pentru evaluarea datelor proiectului antibalistic.
Subiectul a fost adus din nou în discuţie recent, când Moscova a subliniat public că problemele cu Washington în tema scutului antirachetă încă nu au fost rezolvate. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a mers până la ipoteza în care o nouă cursă a înarmării ar putea începe şi progresul în reducerea armelor nucleare ar face un pas înapoi.
Rusia doreşte mai mult control asupra scutului antirachetă, ceea ce ar asigura că scutul nu va putea dăuna arsenalului nuclear rus. Această sugestie a fost luată în considerare de câţiva ani, dar fără progrese notabile.
Scutul antirachetă are ca scop oficial prevenirea unor atacuri asupra stateler europene de la ţări precum Iran sau Korea de Nord.