''Cred că este imposibil să ne retragem punctul de vedere cu privire la cote. Poziția noastră este fermă'', a afirmat Sobotka, într-o emisiune televizată.
În urmă cu patru zile, Comisia Europeană a prezentat o nouă schemă de redistribuire de urgență a refugiaților între statele membre ale Uniunii Europene, care face parte dintr-un plan în șapte puncte pentru soluționarea crizei refugiaților cu care se confruntă Europa.
Primul punct al planului, reprezentat de mecanismul de relocare de urgență a refugiaților, prevede redistribuirea rapidă a 120.000 de refugiați (din care 54.000 se află în Ungaria, 50.400 în Grecia și 15.500 în Italia).
Aceasta se va aplica suplimentar propunerii prezentate în luna mai de Comisia Europeană pentru relocarea a 40.000 de persoane în nevoie evidentă de protecție internațională, aflate în Italia și Grecia, ceea ce face numărul total al refugiaților ce vor fi redistribuiți între statele membre să ajungă la 160.000.
Dintre aceștia, ar urma să fie redistribuiți 4.306 de refugiați în Cehia și 2.287 în Slovacia. Cifrele sunt cu mult mai mari decât cele vehiculate până acum: Cehia se oferise să primească 1.500 de refugiați, iar Slovacia 200, preferabil creștini. Ofertele se refereau la solicitanții de azil aflați în alte țări din UE, dar și la refugiați din tabere din Turcia.