Antena 3 CNN Externe Cehia. 70% din medici părăsesc ţara pentru condiţii de muncă mai bune

Cehia. 70% din medici părăsesc ţara pentru condiţii de muncă mai bune

Cehia. 70% din medici părăsesc ţara pentru condiţii de muncă mai bune
22 Dec 2010   •   09:43

România nu este singura ţară părăsită de medici, atraşi de condiţiile mult mai bune din Occident. Cu acelaşi fenomen se confruntă şi Cehia, chiar dacă acolo medicii beneficiază de salarii la care românii nici nu îndrăznesc să viseze.

Sindicatul medicilor cehi avertizează că emigrarea cadrelor din sectorul sanitar a atins proporţii alarmante. Motivul principal este, ca şi în România, finanţarea deficitară. În Cehia, fondurile există, dar nu ajung acolo unde este nevoie de ele.

Salariul unui medic din Cehia este echivalent, în medie, cu 1600 - 2000 de euro. Suma pare consistentă, dar doctorii se plâng că sunt obligaţi să muncească, fără plată, multe ore suplimentare, chiar şi peste normele legale. Iar o asistentă medicală cu experienţă nu ajunge nici măcar la salariul mediu pe economie. Mii de medici şi asistente şi-au pierdut răbdarea şi au căutat o soartă mai bună peste hotare.

Exodul medicilor va avea, din nefericire, un efect catastrofal, pentru că aproape 70% dintre ei sunt pe cale să plece. Momentan, sunt aşteptaţi să mai plece câteva sute şi ne îngrijorează faptul că, până la Crăciun, vom trece pragul de 4000 de medici emigraţi.

Medicii cehi emigranţi îşi găsesc de lucru mai ales în ţările vecine, Austria şi Germania. Autorităţile nu au reacţionat, deocamdată, la campania lansată de sindicat.


Mii de medici din Cehia au părăsit ţara pentru condiţii de muncă mai bune

×
Subiecte în articol: Cehia medici
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close